Bedre Gardsdrift 9/2020 er ute nå

Bedre Gardsdrift 9/2020 er på vei ut til abonnentene. Dette kan du lese om i bladet:

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter.

Leder

Annerledesåret

«Som bønder flest vet vi også at det alltid kommer en ny sesong. Vi vet ikke hva den bringer, men vi håper på det beste. »

Småsmart

Lettvinte sveisearmer

INNLANDET/VÅLER: Even Dælin er glad i å være i gardsverkstedet, men denne småsmarte løsningen har han bestilt fra en nettbutikk.

Gardsanalyse

En mannsalder med gris

MØRE OG ROMSDAL/GJEMNES: Jan Hoem kjøpte sin første gris som femtenåring. Etter nesten femti år i grisehuset, trives han fortsatt, men ved årsskiftet lar han neste generasjon overta drifta.

Traktor

Generasjonsskiftet fortsetter

Kubota oppgraderer M5 og M4. Begge seriene får steg 5-motor, men nå kan du også lagre to ulike motorturtall.

Maskiner

Lely lar robotene ta rutinene

Førerløs grashøstemaskin, separering av gjødsel i skrapearealet og innsamling av data er blant nyvinningene Lely har vist fram i høst.

Lett klarer bredt

MØRE OG ROMSDAL/GJEMNES: De har en arbeidsbredde på mange meter, men veier godt under tonnet. Vil knivbjelken kunne få en renessanse med det stadig våtere været?

3000 dekar med Ideal

INNLANDET/SØR-ODAL: Tung, men smidig. Lang rotor, men smal bredde. John Henrik Gjørven kjøpte Norges første Ideal-tresker. Nå har han fått testet den til fulle.

Brenner for bratt jord

MØRE OG ROMSDAL/RAUMA: Ole Løkra mener at dyrka jord er en så viktig ressurs at den må forvaltes i et evighetsperspektiv. Derfor slår han fortsatt i bakkene, lenge etter at sauene forlot garden.

BG prøvekjører: Claas Arion 650 Cis+

En behagelig arbeidsplass

Til å være en middels utstyrt traktor med powershift er Arion 650 en meget komfortabel og god arbeidsplass når plogen skal til pers.

Treskerstatistikk

Tendensen er større treskere

I treskeråret 2019/2020 ble det solgt 79 treskere i Norge, det tredje dårligste året noensinne. For første gang på fem år er ikke Eikmaskin markedsleder.

Vedlikehold

Sprø gummi kan gi ubehagelige overraskelser

Etter endt innhøsting har du en perfekt anledning til å få gjort unna litt småfiks på utstyret, som å bytte gummibånd på treskeren.

Tett huset før vinteren kommer

Nytt stål på viftehuset forlenger levetida på snøfreseren.

Når trekkroken sitter fast

Etter mange timer blir det slark både her og der, og det kan være behov for litt oppstramming av stussen.

Gardsdrift

Da covid kom til gards

VIKEN/EIDSVOLL: Da Håkon Blakkisrud ikke fant den velbrukte knappen i traktoren, forsto han alvoret i langtidseffektene etter covid-19. Nå råder han andre gardbrukere til å ha kriseplanen klar.

Holder bakkene i hevd

VESTLAND/LUSTER: Geir Ove Optun i Hafslo tar vare på alt graset selv om garden har mye bratt jord. Til det trenger han redskaper som ikke er å finne i alle maskinforretninger.

Bygger fjøs i grindverk

VESTLAND/VOSS: Lars Ingvald Folkedal bygger nytt kufjøs av trevirke fra egen skog. Fra før har han både sagbruk og eget slakteri på garden.

Lover og regler

Hvem er omfattet av dagens odelskrets?

Odelsretten fører til at mange landbrukseiendommer forblir i familiens eie og ikke deles opp. Men hvem er egentlig omfattet av odelskretsen, og hva innebærer det?

Med eller uten kompetansebevis?

Skal du sjøl transportere dyr, kan det hende at du må ha kompetansebevis, men det finnes unntak.

Sagbruk

Sagfører Folkedal

VESTLAND/VOSS: Skogen har blitt en god inntektskilde for Lars Ingvald Folkedal. Han har spesialisert seg på dimensjoner ingen andre ønsker å drive med.

Leiekjøring

Leiekjører i Ytre Hebridene

STORBRITANNIA: Med lånt og brukt utstyr har Jonathon Mackay etablert seg som landbruksentreprenør. Kundegruppa er småbrukere på de værharde øyene utenfor Skottland.

Trafikkregler

Kan barn kjøre traktor?

Er det greit å la 12-åringen øve seg bak rattet på traktoren? Mange mener mye, men reglene er klare.

Bondejuss

Sletting av festekontrakter ved innløsning

Når festeren overtar eiendomsretten til grunnen og innløser festeretten, kan festekontrakten slettes. Her forklarer vi hvordan dere går fram.

Forskning

Nibio har genredigert jordbær

Forskerne har tatt i bruk Crispr-teknologien for å gjøre jordbærplanter motstandsdyktige mot sykdommer. Poteter og korn kan bli neste.

Traktorhistorie: CNH

Fra slåmaskiner til milliardkonsern

I 1831 utviklet Cyrus Hall McCormick en høstemaskin som på mange måter ga startskuddet både for det moderne landbruket og landbruksmaskinprodusenten CNH.

Bedre Gardsdrift

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.


Bestill abonnement


Last ned bladet elektronisk

Case med lange tradisjoner

Jerome Increase Case etablerte Case Treshing Machine Co i 1842 og satset stort på treskeverk og dampmaskiner.

Bilgigant med egne traktorer

Henry Ford lanserte Ford Motor Company i 1903 og fikk raskt suksess på 1920-tallet med sine tanker om serieproduksjon. Traktorproduksjonen er faktisk nesten like gammel som bilproduksjonen.

Bilprodusent med ekstra trekkraft

Det er kanskje ikke så rart at Ford og Fiat fant hverandre. Begge var tidlig ute både med bil- og traktorproduksjon.

Steyr med ny ammunisjon

Steyr ble grunnlagt i 1864 og startet som våpen- og sykkelprodusent, men nå produserer østerrikerne Case IH-traktorer på løpende bånd.

Kraftpakker fra Nord-Amerika

Innlemmelsen av Versatile og Steiger i CNH-familien sørget for at selskapet også kunne markedsføre de aller tyngste og sterkeste traktorene.

Traktordøden på 1980-tallet

1980-tallet var dødens tiår for mange traktorprodusenter. Det preget også det norske forhandlernettet.

Veteranen

Hymas/Valmet 6000

Hymas-navnet ligger hjertet nært hos mange maskininteresserte i Norge. Trond Nesbråten i Grue er på sin tredje Hymas-graver. En Hymas 6000 med Valmet-dekaler på kom til gards i 2016.

Powered by Labrador CMS