Bedre Gardsdrift 7/2020 er ute nå

Publisert

Bedre Gardsdrift 7/2020 er på vei ut til abonnentene. Dette kan du lese om i bladet:

Leder:

For en neve jord

LEDER: «Hvis kommunen har bestemt seg for å anlegge en gang- og sykkelveg over jordet ditt, vil du få høyere erstatning om du dyrker grønnsaker der enn om du dyrker gras.»

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter.

Småsmart

Bedre grep i skogen

INNLANDET/VESTRE SLIDRE: Ivar Ringestad driver i skogen på vinterstid, men åsen mellom Vestre og Østre Slidre er veldig bratt. Da er det greit å rispe opp isen.

Praktisk plassert på planet

VIKEN/EIDSVOLL: Når du har behov for å ta med deg redskaper, men ikke vil ha dem liggende løst, kan denne løsningen være en mulighet.

Rimelig lager

INNLANDET/VESTE SLIDRE: Magne Tuvmarken er entreprenør, men hadde begrenset med lagerplass for maskiner og redskap. En annonse på Facebook endret det.

Gardsanalyse

Utvider med måtehold

INNLANDET/NORDRE LAND: Ei tragisk ulykke førte til at Knut Åsødegård brått måtte ta over hjemgarden.

Traktor

Her kommer Valtra G

Valtra lanserer en helt ny traktorserie som skal fylle gapet mellom A- og N-serien. Bedre Gardsdrift fikk mulighet til å ta en sniktitt og prøvekjøre Valtra G kvelden før verdenslanseringen.

Ergonomi i høysete

INNLANDET/VÅLER: Med noen tusen traktortimer på et år må setet være godt ellers ryker ryggen. Det mener potet- og kornprodusent Jan Vegard Sæter.

Mer enn bare et sete

VIKEN/RAKKESTAD: Nå kan du få tilpasset traktorsetet omtrent som du måtte ønske, men det er ikke sikkert du bør ta jobben selv.

Bjørn Inge er kulekjører

MØRE OG ROMSDAL/HUSTADVIKA: Flere har fått sansen for kulekobling de siste årene. Bjørn Inge Trondsen er en av dem.

Teknologi

Avanserte, men ikke i motbakke

Utviklingen av roboter for landbruket har kommet langt, men det er fortsatt mye som gjenstår før de kan ta over for manuelt arbeid eller kjemikalier.

Presisjon på 320 dekar

VIKEN/FREDRIKSTAD: Ole Johan Borge monterte autostyring på traktoren han allerede eier i stedet for å kjøpe ny.

BG prøvekjører: Solis 90

Soleis er det med Solis

Solis er et av de nyeste traktormerkene i Norge, men er nykomlingen fra India i stand til å måle seg med sine mer kjente konkurrenter fra Europa og USA?

HMS

Full bevegelse med setebelte

Å ha på belte i traktoren trenger ikke å bety at du må sitte bom fast.

Vedlikehold

Velg riktig frostvæske

Alt var bedre før. Da var frostvæska alltid blå, og resten var grei skuring. I dag har vi i et fargerikt felleskap, og slett ikke alle klarer å fungere sammen.

HMS / Forskning

Renser vaskevannet

INNLANDET/GRUE: Grunnvannet er noe av det kjæreste vi har. Bernt Snapa har i fire sesonger renset vannet fra vaskeplassen på garden i samarbeid med Nibio. Resultatene er gode.

Prøvekjørt: Vredo Agri

Kirurgi for sliten grasmark

Vi har prøvekjørt en såmaskin som ser ut til å være i stand til å plassere nye frø i etablert grasmark med raske, presise snitt.

Redskap

Jærbuer med egen knuser

ROGALAND/HÅ: Da naboene Tore og Bjarte Nærland ønsket seg en risknuser utenom det vanlige, ble de nødt til å lage den selv. Mesteparten av jobben har de utført i gardsverkstedet.

Erstatter sprøyting med napping

Teknologien er gammel, men kan risnapperen bli et alternativ til de nye nedsviingsmidlene i potet? Lena Maskin har tatt inn en demomaskin.

Gode erfaringer

INNLANDET/VIKEN: Åsmund Arnesen og broren Jon driver Houm og Flammen DA i Heradsbygd. Der kom den første risnapperen til gards på 70-tallet.

Potetproduksjon

Store planer for små poteter

INNLANDET/ÅMOT: Ole Morten Nyberg på Rena liker å prøve nye ting i gardsdrifta. Derfor begynte han for to år siden med småpotetproduksjon.

I-mek

Rune er robot selv

MØRE OG ROMSDAL/HUSTADVIKA: Da Rune Kvammen bygde nytt fjøs, valgte han bort både melkerobot eller kraftfôrstasjoner til fordel for enkle og rimelige løsninger.

Bygg

Lite, men romslig

ROGALAND/LUND: Da Kim Rune Skilbrei skulle planlegge nytt fjøs, lot han dyrkaarealet på garden bestemme størrelsen på bygget.

Ledelse

Frisk bris gir glad gris

INNLANDET/VÅLER: Luftegard til grisen var en viktig faktor da Brede Kjeverud skulle bygge grisefjøs.

Fra furuskog til potetjord

INNLANDET/ELVERUM: 1000 dekar skog blir til jord langs Glomma. Eierne driver ikke jord selv, men skal forpakte bort nybrottet. Allerede til våren skal det settes poteter.

Økonomi

Dyrker tre km med blomster

VESTFOLD OG TELEMARK/NOME: Einar Paus Eie får tilskudd for å dyrke blomster til bier. Det har blitt god butikk.

Så mye kan du få i tilskudd

Det er i fylkene på Østlandet at blomsterbeltene blir høyest prioritert. Noen fylker gir ikke tilskudd i det hele tatt.

Bedre Gardsdrift

Bedre Gardsdrift

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.


Bestill abonnement


Last ned bladet elektronisk

Bransjefolk

Interesse ble levebrød

INNLANDET/ELVERUM: – Jeg jobber med det jeg liker å drive med, og jeg driver med det jeg kan, sier Øyvind Schulstadsveen. Fra et lite verksted har han utviklet flere produkter.

Tilbakeblikk

Asbjørn fikk en idé

VESTLAND/LUSTER: Visste du at opprinnelsen til Bio-pressa kommer fra Sogn? Asbjørn Nes er egentlig geitebonde, men han har også skapt mange kreative løsninger oppigjennom åra.

Bondejuss

Jærbonde vant mot Mattilsynet

Bonden vant fram i lagmannsretten og får likevel fortsette med melkeproduksjon på garden. De kritikkverdige forholdene var ikke så omfattende som det Mattilsynet la til grunn.

Traktor

En leketraktor utenom det vanlige

INNLANDET/NORD-AURDAL: Arve Voldhaug har brukt opp mot 200 timer på å konstruere en traktor til sønnen på fire år. Seks gir, trepunkt og varsellys gjør susen.

Veteranen

Fendt Farmer 306 LSA Turbomatik

Fendt Farmer 300-serien vakte oppsikt da den ble lansert i 1980. Traktoren kunne by på utstyr det ikke var mulig å få på konkurrerende merker den gang.

Tidligere utgaver:

Powered by Labrador CMS