Bedre Gardsdrift 6/2020 er ute nå

Publisert

Bedre Gardsdrift 6/2020 er på vei ut til abonnentene. Dette kan du lese om i bladet:

Leder:

Et forhatt påbud

«Påbudet er ikke til for Arbeidstilsynets skyld. Det er for at du som kjører traktor også skal kunne gjøre det i morgen.»

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter.

Test: Valtra Valmet 8450 vs. Valtra T144

Ny mot gammel – hvem vinner?

Valtra Valmet 8450 klarer seg bra på mye sammenlignet med den mer moderne T144, men yngstemann drar fra når det kommer til transmisjon.

Traktor

Nye 6M blir trinnløs

John Deere M-serie skal være et rimelig alternativ til R-serien, men nå kan du snart få like mye utstyr på M-serien, inkludert AutoPowr

Ny æra for Massey Ferguson

Massey Ferguson lanserer neste generasjon stortraktorer med ny hytte, nytt armlene og dobbelkløtsjtransmisjon. Serien har fått navnet 8S og erstatter de største modellene i 7700-serien.

Liten traktor til stor nytte

VIKEN/AREMARK: Torgeir Ulsrød har valgt å kombinere liten traktor med breit utstyr. På den måten tar han vare på jorda samtidig som han holder effektiviteten oppe.

Jordleigeprisane 2020

Regionreforma påverkar jordleigeprisane

Årets jordleigeprisar viser til dels store regionale skilnader, men regionreforma gjer det vanskeleg å samanlikne prisane direkte med tidlegare år.

Verkstedet mitt

Lite, men nyttig, verksted

VIKEN/RYGGE: Verkstedet til Andre Hasle er langt fra toppmoderne, men her har grønnsaksbonden laget pepperrotopptaker og selvgående radrenser fra bunnen av. I framtiden skal han bygge på.

Vedlikehold

Årlig service av potetopptaker

Pottis, pottit, jordeple. Kjært barn har mange navn. Skal potetene på bordet, må de opp av bakken. Da må potetopptakeren være i orden.

Tractor of the year 2021

En annerledes traktorkåring

Som resten av samfunnet er også Tractor of the Year 2021 påvirket av koronaviruset. Det gir flere utsalg for kåringen av Årets traktor.

Redskaper

Lette redskaper for bratta

Krone kommer med en rekke grasnyheter for bønder med teiger i kuperte og dårlig arronderte områder.

Maskin

Første i Norge

Siloking eTruck har debutert i Norge, men er det marked for selvgående fullfôrvogner her til lands?

Driftsledelse

På stolpejakt med sprøyta

VIKEN/EIDSVOLL: Amund Tømte bruker mye tid på planlegging av kjøremønster med tanke på sidehelling, utforming og sprøytespor. Men han sikter etter noe andre kanskje vil unngå.

Test: Fettpresser

Ikke ett fett hva du velger

Å smøre er viktig, men det kan lett bli banning og klin. Noe som kan hjelpe på humøret, er å skaffe seg ei batteridreven fettpresse. Vi har testet fire av dem.

Gardsdrift

Bedre Gardsdrift

Bedre Gardsdrift

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.


Bestill abonnement


Last ned bladet elektronisk

Dyrker opp 620 dekar langt til skogs

INNLANDET/HAMAR: Lars Erik Gundersen fikk kjøpt 620 dekar skogbunn av en slektning ni mil hjemmefra. Det skal bli grønnsakåker.

Bygg

Stort fjøs til 3 mill

VIKEN/NANNESTAD: På Grani gard har de drevet med ammeku siden 1989, men det var først da Harald Dahl og Kirsti Mæland bygde nytt fjøs at det ble volum på drifta.

Rimelig redskapshus

MØRE OG ROMSDAL/HUSTADVIKA: Bjørn Inge Trondsen har tatt i bruk en utradisjonell løsning for å skaffe seg billig lagerplass til redskapen. En byggekostnad på 1300 kr/m² er ikke å forakte.

Bondejuss

Hvor faller fallrettighetene?

Det er ikke gitt hvordan fallrettigheten fordeles når en eiendom blir delt opp i flere enheter og solgt flere ganger, men i 2019 kom det en dom om temaet.

Forbud mot dyrking av myr

Landbruksdepartementet innfører generelt forbud mot dyrking av myr. Kommunene har likevel mange muligheter til å dispensere fra forbudet.

Veteranen

Fiat 600 DT

I 1972 kjøpte Ivar Ringestad seg ny traktor. På garden i Lomen i Vestre Slidre skulle Fiat 600 DT få teste seg i bratta.

Powered by Labrador CMS