Bedre Gardsdrift 8/2020 er ute nå

Publisert

Bedre Gardsdrift 8/2020 er på vei ut til abonnentene. Dette kan du lese om i bladet:

Leder:

Fiber til folket

«Det meste av Norge har i dag internett, men det er stor forskjell på tilbudet.»

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter.

Småsmart

Primitiv ryggesensor

INNLANDET/GRUE: Når Bernt Snapa rygger kornhengeren innover sjakta på tørka, vet han når han skal stoppe. Ei bøtte gjør nytte som ryggesensor.

Elektrisk gardsmoped

VIKEN/RAKKESTAD: Det er store avstander mellom bygningene på garden til Thorbjørn Martin Lund. Da er det godt å ha noen el-mopeder.

Test: Fendt 211 S Vario

Gjensyn med en liten rakker

Det er nesten ti år siden Profi sist testet Fendt 211 S Vario med 101 hk. Vi har sett på den igjen, like før nyheten om den nye generasjonen ble sluppet.

Lover og regler

Automatgir kan gi trøbbel for traktorkjøring

Har du tatt lappen med tilhenger, kan du kjøre traktor, men hva om førerkortet er begrenset til automatgir? Hvilke traktorer kan du da kjøre? Vi spurte Vegvesenet og ble ikke mye klokere.

Traktor

Mer intelligent Axion 900

Samtidig med innføringen av Steg 5 får Claas Axion 900-serien et forbedret assistentsystem og mulighet for fabrikkmontert dekktrykksregulering.

En etterlengtet fornying

Etter mange år uten de store oppdateringene, får Fendt 200-serien endelig en oppgradering. Nytt design og bedre utstyr skal sikre at den norgesvennlige serien holder seg relevant.

Maskiner

Veltesikker Claas

Claas utvider Torion-serien med en ny midjestyrt modell, Torion 738 T Sinus.

Enkel, robust og fungerende

VESTFOLD OG TELEMARK/ SANDEFJORD: Marius Rudlandsløkken har utviklet en ny direktesåmaskin med skåler.

Sår direkte med hjemmelaget sålabb

VIKEN/LILLESTRØM: Da Terje og Gulbrand Romsaas ikke fant en direktesåingsmetode som fungerte som ønsket, konstruerte de en helt ny sålabb. Nå har de testet den ut i praksis.

Forskning

Dette gjør direktesåing med jorda

Forskning viser at spørsmålet om direktesåing bør handle mindre om ideologi og overbevisning og mer om stedlige jordegenskaper.

Vedlikehold

Vandring i framakslingen

Når du kan bevege framakslingen både opp og ned, framover og bakover, er det på tide å gjøre noe.

Tema: Slitedeler

Her hugger de traktorer

Sliter du med å få tak i deler til traktoren? Kan ikke engang Internett hjelpe deg? Kanskje ligger det noe i en pallereol på et av traktorhuggeriene.

– Det er bonden som teller

Det økonomene anbefaler av reservedelslager er ikke alltid forenlig med det kundene krever av service. Det mener Frank Karling ved CF Maskin Skiptvet. De har valgt å lytte til bøndene.

Prisen for slåtten

Slåtten er over, og det tid for service. Eller kanskje skal du bytte ut hele slåmaskinen? Vi har sammenlignet priser for de vanligste slitedelene og funnet store prisforskjeller.

Ledelse

21 år og allerede erfaren entreprenør

INNLANDET/VESTRE SLIDRE: Magne Tuvmarken er bare 21 år gammel, men har vært leiekjører i fire år. På veien har han gjort seg noen viktige erfaringer.

Tema: Flom

Når flommen tar matjorda

INNLANDET/ELVERUM: Med mer ekstremvær blir vi mer utsatte. Store flommer i vassdragene har gjort store skader opp gjennom årene, men hvordan har bøndene kommet seg på beina igjen?

Reparerte leiejord for en million

INNLANDET/ÅMOT: I 2013 forsvant rundt 100 daa potetjord med elva hos Ole Morten Nyberg. Det endte med overskjønn i Tingretten og stor egenandel.

Erstatningsordningen forklart

Flomskader medfører ikke bare lastebillass og gravemaskinkjøring. Søknader må sendes og skjemaer fylles ut, og det hele kan koste dyrt.

Hvordan reparere flomskader?

Har elva flommet over og gravd seg tvers gjennom jordet ditt, bør du rådføre deg med folk som kan jord og har erfaring med gjenoppbygging av jordstrukturen. Slik handterer du jordskader etter flom

Bedre Gardsdrift

Bedre Gardsdrift

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.


Bestill abonnement


Last ned bladet elektronisk

Bygg

En garasje for sauen

MØRE OG ROMSDAL/SUNNDAL: Det nye sauefjøset hos Kåre Langset er egentlig ikke et fjøs. Enkle og smarte løsninger har gitt et fleksibelt bygg.

Selvgjort er velgjort

VIKEN/RAKKESTAD: Thorbjørn Martin Lund har reist et redskapshus med egenproduserte elementer. En sjølsveiset gitterdrager sørger for at bredden i bygget ikke har veltet budsjettet.

Mitt verksted

Reparasjoner i generasjoner

ROGALAND/HÅ: Gardsverkstedet hos Tore Nærland på Nærbø har vært med siden hesten var trekkraft i landbruket. Underveis har rommet fått mange oppgraderinger.

Bondejuss

Slik får du slettet heftelser og servitutter

Mange har eiendommer som det er knyttet heftelser eller servitutter til, men er heftelsene fortsatt relevante? Her forteller vi hvordan du får fjernet de som ikke gjelder lenger.

Maskinhistorie

Det meste går i ball

TRØNDELAG/ORKLAND: Det startet med en idé fra den sveitsiske importøren for nesten 20 år siden. I dag er kompaktoren blitt en norsk eksportsuksess.

Veteranen

David Brown 900

Hos Christian Støre i Trøndelag finner vi en David Brown 900 som har vært på garden siden bestefaren Christian kjøpte den ny i 1958. David Brown var en av de store gutta på 60- og 70-tallet.

Tidligere utgaver:

Powered by Labrador CMS