Ingen jul uten juleøl
15. desember: Vi har lange tradisjoner for ølbrygging her til lands, og tidligere var det sågar påbudt å brygge øl til jul. Og det blir ikke øl uten korn.
Den som ikke brygget øl til jul, måtte betale bot til biskopen. Og unnlot du å brygge juleøl tre år på rad, risikerte du å miste alt du eide eller å bli forvist fra landet.
Dyrker humle i Norge
I våre dager har hjemmebrygging fått en ny renessanse de siste årene. Men det var faktisk først i 1999 at det for alle praktiske hensyn igjen ble lovlig å brygge øl selv. Før den tid kunne du kun rygge om du maltet kornet selv, noe som ikke har vært spesielt utbredt.
#ingenjulutenbonden
- I år teller vi ned til jul med taggen #IngenJulUtenBonden
- I en artikkel hver dag fram mot jul løfter vi fram ulike måter at bonden og bondens produkter bidrar til den gode julefølelsen
- Vi oppfordrer også andre til å bruke taggen #ingenjulutenbonden i sosiale medier for å vise hva bonden betyr for julefeiringa, enten du bor på bygda eller i byen
Den fornyede interessen for ølbrygging, både hjemmebrygging og gardsbryggeri, førte blant annet til at det som den gangen het Bioforsk (nå Nibio) satte i gang forsøk med humledyrking i Norge. Og gardsbryggeriet Inderøy gardsbryggeri har hatt et eget humleprosjekt gående på garden. (Du kunne lese en større reportasje om bryggeriet i BG nr. 10/2017)
Helnorsk øl
For den som liker å velge norsk, var det lenge klin umulig å få tak i virkelig norsk øl. I navnet var det mange som kalte seg norske, men ingrediensene kom fra utlandet. Først i 2015 kunne Nibio melde at nå kommer det helnorske ølet. Da gikk forskerne ved Nibio i gang med å prøve ut kornsorter til malting, humlesorter og ville dyrkede urter for bruk i et helnorsk øl.
I 2016 kunne bryggeriet Nøgne Ø melde at de hadde laget 5000 liter øl på utelukkende norske råvarer. Og i fjor kunne vi dele nyheten om at det første kommersielle norske ølet var på markedet. Ølet Borg er produsert av Hansa Borg, og er basert på bygg fra sju kornbønder i Østfold.
Velg alkoholfritt
Men juleøl trenger selvsagt ikke bety alkohol. Alkohol kan som kjent gi skadevirkninger, og ikke minst kan det være greit å begrense inntaket av alkohol når det er barn til stede, slik det er i julehøytiden. Flere bryggeri lager egne alkoholfrie juleøl, og disse er gjerne bedre på smak enn vanlig alkoholfritt øl. Øl-akademiet hadde nylig en test av alkoholfritt juleøl.
– Selv om det fortsatt er få alkoholfrie alternativer, er de som fins bedre enn noensinne, skriver de. Hele testen finner du her.
Ingen jul uten juleøl
#ingenjulutenbonden