Juleøl. Foto: Yay images
Juleøl. Foto: Yay images

Ingen jul uten juleøl

15. desember: Vi har lange tradisjoner for ølbrygging her til lands, og tidligere var det sågar påbudt å brygge øl til jul. Og det blir ikke øl uten korn.

Publisert

Den som ikke brygget øl til jul, måtte betale bot til biskopen. Og unnlot du å brygge juleøl tre år på rad, risikerte du å miste alt du eide eller å bli forvist fra landet.

Dyrker humle i Norge

I våre dager har hjemmebrygging fått en ny renessanse de siste årene. Men det var faktisk først i 1999 at det for alle praktiske hensyn igjen ble lovlig å brygge øl selv. Før den tid kunne du kun rygge om du maltet kornet selv, noe som ikke har vært spesielt utbredt.

Den fornyede interessen for ølbrygging, både hjemmebrygging og gardsbryggeri, førte blant annet til at det som den gangen het Bioforsk (nå Nibio) satte i gang forsøk med humledyrking i Norge. Og gardsbryggeriet Inderøy gardsbryggeri har hatt et eget humleprosjekt gående på garden. (Du kunne lese en større reportasje om bryggeriet i BG nr. 10/2017)

Helnorsk øl

For den som liker å velge norsk, var det lenge klin umulig å få tak i virkelig norsk øl. I navnet var det mange som kalte seg norske, men ingrediensene kom fra utlandet. Først i 2015 kunne Nibio melde at nå kommer det helnorske ølet. Da gikk forskerne ved Nibio i gang med å prøve ut kornsorter til malting, humlesorter og ville dyrkede urter for bruk i et helnorsk øl.

I 2016 kunne bryggeriet Nøgne Ø melde at de hadde laget 5000 liter øl på utelukkende norske råvarer. Og i fjor kunne vi dele nyheten om at det første kommersielle norske ølet var på markedet. Ølet Borg er produsert av Hansa Borg, og er basert på bygg fra sju kornbønder i Østfold.

Velg alkoholfritt

Men juleøl trenger selvsagt ikke bety alkohol. Alkohol kan som kjent gi skadevirkninger, og ikke minst kan det være greit å begrense inntaket av alkohol når det er barn til stede, slik det er i julehøytiden. Flere bryggeri lager egne alkoholfrie juleøl, og disse er gjerne bedre på smak enn vanlig alkoholfritt øl. Øl-akademiet hadde nylig en test av alkoholfritt juleøl.

– Selv om det fortsatt er få alkoholfrie alternativer, er de som fins bedre enn noensinne, skriver de. Hele testen finner du her.

Ingen jul uten juleøl
#ingenjulutenbonden

#ingenjulutenbonden

  • I år teller vi ned til jul med taggen #IngenJulUtenBonden 
  • I en artikkel hver dag fram mot jul løfter vi fram ulike måter at bonden og bondens produkter bidrar til den gode julefølelsen
  • Vi oppfordrer også andre til å bruke taggen #ingenjulutenbonden i sosiale medier for å vise hva bonden betyr for julefeiringa, enten du bor på bygda eller i byen
Powered by Labrador CMS