20 får tildelt Sølvakset
Nyhetsjuryen til Agroteknikk har plukket ut 20 av årets innmeldte nyheter som er verdige Sølvakset.
Blant nyhetene finner vi en salig blanding av alt fra omgjorte postbiler til desiniseringsmaskiner, og fra slåmaskiner til eplelagring.
(Gjenbrukt) norsk arbeidshest
Paxster i Østfold har i årevis levert små postbiler. Når disse skiftes ut, tar Paxster dem tilbake, plukker dem fra hverandre og bygger nye av delene som er i godkjent stand. Den nye modellserien Utility passer for landbruket. Serien leveres som fabrikknye eller gjenoppbygde og består av tre modeller. Nyttelast er fra 200 til 400 kg, alle med lasteplass framme og bak og med en lang rekke ekstrautstyr. Du kan hente ut inntil 3 kW til 220V-verktøy i flere timer. Rekkevidde: Minst 80 km. Ladetid fra 16A kurs: Åtte timer. Pris fra under 100 000 til rundt 250 000. Dette er imidlertid ingen ATV.
Paxter, stand UR-01
Løfter og lufter midtranken
En patentert avlingsløfter er den store nyheten på samleriva Kuhn GA 8131 CL. Avlingsløfteren, som er plassert foran rotorene, løfter og lufter det fôret som ligger i midtranken og ikke blir rørt av rotorene. Dette optimaliserer tørkingen og gir et bedre fôr. Rivesystemet tilpasser seg ulike avlinger, fra grøntfôr til tørre produkter, og minimerer bladtap. Den store diameteren på rotorene og det hydrauliske drivsystemet, gjør at riva kan håndtere store mengder fôr. Maskinen er enkel å betjene, med automatisk løfting og senking av avlingsløfteren under svingmanøvrer.
Akershus Traktor
Forlenger eplesesongen
Å behandle epler med preparatet SmartFresh etter høsting bidrar til å utvide den norske eplesesongen. SmartFresh har blitt brukt på frukt vi importerer i mange år, men er nå godkjent av Mattilsynet. Preparatet blokkerer produksjonen av etylen, som er en gass som fremmer modning, og dermed forlenger holdbarheten til eplene. SmartFresh er mer effektivt enn tradisjonell lagring i regulert atmosfære, og skal bidra til bedre kvalitet, lengre holdbarhet, mindre matsvinn og lavere strømforbruk. Det kan også brukes på andre frukter, som plommer og pærer, og på enkelte grønnsaker, som tomater.
Fimex, stand C01-04
Automatisk registrering av sanntidsdata
Findmy Workflows er et automasjonssystem for sanntids sporingsdata, som forenkler hverdagen for bønder. Systemet lar bønder sette opp arbeidsflyter som automatiserer rutiner, som for eksempel å sende en beskjed når et dyr er nær en vei eller er sanket. Workflows kan også integreres med eksterne systemer, slik at disse snakker sammen. Eksempler på arbeidsflyt inkluderer å sende varsel når flere enn ti dyr i et område har utløst stressvarsel, og når et dyr kommer inn på et hjemmebeite vil dyret automatisk bli registrert som sanket i Sauekontrollen.
Findmy, stand D2-35
Jevn gjødsling i svinger
Tradisjonelt har sentrifugalspredere hatt problemer med å fordele gjødsla jevnt utover åkeren når du kjører i svinger. Noen områder blir overgjødslet, andre blir undergjødslet. Med teknologien CurveControl fra Amazone blir den laterale fordelingen av gjødsel justert i samsvar med svinghastigheten. Resultatet er jevnere avlinger og mindre risiko for overgjødsling og gjødseltap utenfor åkeren. CurveControl er en innovativ løsning som bidrar til å forbedre både miljøet og økonomien ved å sikre best mulig gjødselbruk og jevn avlingsvekst.
Eikmaskin, stand E01-04
Tar vare på plasten
Plastopprulleren til Agri Produkter vant gullmedalje på Agroteknikk allerede i 2018. I år blir det sølvmedalje for en smart nyvinning, som ikke ødelegger plasten, men gjør det mulig å gjenbruke den i plansiloen flere ganger. Plastopprulleren består av et tre meter langt rør, som du fyller med vann og frostvæske. Den har en drivmekanisme som enkelt og effektivt ruller opp plasten. En av fordelene er at vind ikke kan blåse plasten av siloen. Da reduseres også risikoen for varmgang, sporer, næringstap og ødelagt fôr, og gjør det lettere å fjerne plasten og gjenbruke den.
Agri Produkter, stand A1-06
Helelektrisk fôrmikser på hjul
Strautmann har laget en helelektrisk fôrmikser på batteri, som lades i en stikkontakt med 16A eller 32A. Batteriet på fôrmikseren Strautmann E-Verti mix 1251 er på 40 kWh, som skal gjøre det mulig med effektiv blanding i inntil 10 timer før den må lades på ny. En av styrkene til fôrmikseren er at den kan snu på femøringen og dermed komme til på trange steder. I tillegg er den stillegående og slipper ikke ut eksos i fjøset. Mikseren har et volum på 12,5 m³, blander fôret med en vertikal blandeskrue, og kan mate ut fôret gjennom sideluke eller på bånd.
Aase Landbruk, stand D01-26
Justerer stengelbehandleren automatisk
Fendt Slicer 960 KC Pro er en slåmaskin med hydraulisk trykk på slåttebjelken, som gjør at stengelbehandleren justerer seg automatisk etter avlingsnivå. Det skjer enten via satellittfoto eller via sensorer montert på traktoren. De tre storslåmaskinene justeres uavhengig av hverandre som ulike seksjoner. Formålet er å få en jevnest mulig tørking av graset, uavhengig av avlingsnivå, og dermed få en jevn fôrkvalitet på hele avlingen. I tillegg kan man få automatisk sideforskyving av frontslåmaskin ved kjøring i sving eller sidehelling, samt logge avlingsmengde.
Eikmaskin, stand E01-04
Desinfiserer med UV-lys
Med EcoProtector fra Urban benytter du UV-C-lys til å desinfisere kalvemiljøer, og utstyret kobles til melketaxien Urban MilkShuttle. I stedet for å bruke kjemikalier desinfiserer UV-C-lyset overflatene i kalvehytter ved å forstyrre patogenenes DNA, slik at de dør. Fire UV-C-rør skal redusere antall bakterier med opptil 99 prosent med én enkel passering. Teknologien er kjent i matindustrien og helsevesenet, og er tilpasset for å løse helseproblemer som luftveis- og mage-tarmsykdommer hos kalver. Særlig gjelder det sykdommer forårsaket av parasittinfeksjonen Cryptosporidiose.
Husdyr Systemer, stand A1-15
Gummimatter for gangareal
Zig Zag gummimatter er en kraftig og slitesterk løsning for gangarealer i fjøs. Den rillede overflaten gjør mattene både drenerende og sklisikre. Zig Zag er laget av gummi med stålwire støpt inn i mattene, noe som gir ekstra styrke og holdbarhet. Matten er 22 mm tykk, og gir dyrene et varmere og mer behagelig underlag enn betong. Den er enkel å rengjøre med høytrykkspyler og kan brukes i kombinasjon med flere skraper og gjødselroboter. Gummimattene kommer på ruller opp til 30 meters lengde, er enkle å tilpasse og montere, og stålwirene gjør at de holder formen og ikke utvider seg over tid.
Fjøssystemer, stand A01-01
Kunstig intelligens analyserer kua
Ved hjelp av sensorer gir DeLavals KI-drevne analyseverktøy DeepBlue data til å analysere kuas bevegelser, spisetid og drøvtygging. Disse brukes for å identifisere mønster og avvik. Analysen skjer i programmet BA200, mens BA300 i tillegg lokaliserer kyrne i fjøset. Det gjør det lettere å finne dyr som trenger oppmerksomhet. Alle data lagres lokalt, uavhengig av nettilgang. Data fra Delpro sendes via DeLavalPlus til skyløsningen DeepBlue. Her benyttes maskinlæring og KI til å bearbeide datastrømmen til mer forståelige nøkkelprestasjonstall, som beslutningsstøtte og grunnlag for konkret handling.
DeLaval, stand B01-14
Slaghøster rett på vogna
Gammel teknologi vender tilbake når Serigstad har satt en splitter ny multikutter rett på en ny tilhenger. Den nyutviklede rotorakslingen har slagjern i spiralformasjon i en arbeidsbredde på 195 cm, og med nesten 2000 o/min på rotorakslingen gir det mer enn 115 000 kutt i minuttet i rotorhuset. Fordelen med at graset blir knust mellom slagjern og motstål, er at graset blir både kutta og sprengt. Næring og smakelighet blir spredd i fôret, og Serigstad sier at pakkegraden øker med 20-30 prosent. Vognen, som har en kapasitet på 30,5 m³, har en integrert tank for ensileringsmidler bak multikutteren. Bedre Gardsdrift omtalte utviklingen av vogna.
Serigstad AS, stand D01-18
For drektige purker
Fra Bopil kommer det en nyhet for fôring av drektige purker, som juryen mener er en sølvmedalje verdig. Nyheten vil bli vist på Agroteknikk i høst.
BoPil, stand A1-01
Et smart toppstag
Valtras Smart Top Link er en optimalisering av gjødselspreding. Seksjonskontroll og automatisk dosering er en ting, men det blir fort feil når sprederen ligger litt bakpå når den er full, og endrer vinkel etter hvert som den tømmes. Du kan alltids bruke et hydraulisk toppstag og justere underveis ved hjelp av godt øyemål, men helt rett blir det aldri. Smart Top Link justerer toppstaget selv underveis ved hjelp av to radarsensorer foran og bak på sprederen. Sensorene gir deg også informasjon om avstand til bakken. Systemet kan kombineres med de aller fleste gjødselspredere og eksisterende toppstag.
Eikmaskin, stand E01-08
Tenker på balansen
Claas Cemos er et førerassistentsystem som ber deg legge inn jordfuktighet, jordtype, arbeidsdybde og data om redskap og dekk. Systemet gir deg så et forslag om hvordan du bør fordele ballast på traktoren, enten foran, bak eller med hjulvekter, samt hva som er det beste dekktrykket. Du legger inn faktiske verdier, og så får du et avvik. Poenget er å forhindre unødig jordpakking, hjulspinn og dieselforbruk. Systemet har også en funksjon hvor det foreslår innstillinger for å optimalisere kapasitet med tanke på areal eller drivstofføkonomi. Cemos har vært på treskere og snittere i flere år, men kommer nå til traktor.
Norwegian Agro Machinery, stand D01-19
Tømmerhenger uten støttebein
Tømmerhengere uten støttebein ligger gjerne på siden titt og ofte. Nye Vreten 900 har derimot erstattet beina med en skivelås i draget, akkurat som i leddet på en lassbærer. Selve vogna henger i trekkarmene på traktoren, og når du i tillegg har sving på draget får du en veldig god svingradius. For at ikke de enkeltvirkende løftesylinderne på traktoren skal heve seg ved baktung henger, er opphenget låst i toppstagfestet på traktoren. Fjerningen av støttebein skal gjøre lasting og lossing mer effektiv, samt at du aldri glemmer og river i stykker støttebeina.
CF Maskin Follo, stand D01-07
Kamera som varsler
Vi har lenge hatt kameraer og sensorer på biler som varsler om en hindring nærmer seg, men av en eller annen grunn har ikke traktorene fulgt etter. Agco kommer nå med et ettermonterbart kamerasystem som gjør nettopp dette.
Det kan monteres flere kameraer i tillegg til de traktormonterte framover og bakover, for eksempel på frontmontert redskap for bedre oversikt i vegkryss. Systemet bruker KI som blant annet kjenner igjen løpende barn eller kjørende biler, og varsler på skjermen og med lyd.
Eikmaskin, stand E01-08
Tresker med satellitt
Den nye S7-skurtreskerne fra John Deere tilbyr ikke noe grunnleggende nytt i selve treskeverket, men de kombinerer kjent teknologi, og John Deere har laget en meget smart tresker med mye større datakraft. Det gjør at den kan autonomiseres mye mer. Treskeren skal, ved hjelp av blant annet satellittbilder, kunne justere seg inn på egenhånd. Om satellittbildet sier at det nå kommer veldig tjukk åker, senkes framdriftshastigheten og treskeverket forberedes på økt belastning. Satellittbilder kombineres med eksisterende kamerateknologi som sier ifra til datastyringa at du er på veg inn i legde. Satellittbildene gir også treskeren informasjon om terrenget forut så den skal kunne foreta nødvendige justeringer.
Felleskjøpet, stand B01-11
Fendt kompenserer for helling
«Implement slope compensation» er en funksjon i autostyring til Fendt som gjør at redskapet skal gå korrekt også i helling. Det i seg selv er ikke noe nytt, men her skjer det uten behov for en fordyrende antenne på redskapet. I stedet legges det inn en rekke kompensasjonsfaktorer, og systemet må kalibreres. Deretter lager autostyringa nye linjer som tar terrenget i betraktning.
Eikmaskin, stand E01-08
Har kontroll på sprøytespora
Med «Section Control» fra Fendt vil traktoren nå holde styr på sprøytespora ved såing om såmaskinen er kompatibel. Den holder orden på sprøytesporrytmen selv etter fylling eller om du har måttet løfte såmaskinen av andre grunner. Løsningen har vi sett før, men Fendt har nå tatt det et steg videre og innlemmet det i datastyringen i traktoren. Såmaskinen må være utstyrt med såkalt «Tramline Control», eller kjøresporkontroll.
Eikmaskin, stand E01-08