Fendt traktor med Elho Cobra
Elho Cobra er en av vinneren av Gullakset på Agroteknikk 2024.

Disse fire vinner Gullakset på Agroteknikk 2024

Nyhetsjuryen har valgt ut fire verdige vinnere av Gullakset, og en av dem er norsk.

Publisert

Nyhetsjuryen til Agroteknikk har i år valgt å dele ut en spesialpris, fire gull og 20 sølv. I tillegg er det nesten 100 offisielle nyheter.

Av de fire som får tildelt Gullakset, er det kun en som er norsk. Og en av vinnerne har et produkt som er så hemmelig at vi ikke får lov til å røpe noe om det - annet enn at dere vil få se det på Agroteknikk. Nedenfor følger de fire vinnerne.

Agdir lar KI overta rutinejobber

Agdir har utviklet seg fra en app som målte værforhold og jordfuktighet til et administrasjonsverktøy som automatiserer oppgaver og gir bonden avlingsprediksjoner. Det fortjener en gullmedalje på Agroteknikk. 

Ved hjelp av kunstig intelligens kan Agdir Farm utføre kjedelige og tidkrevende rutiner med å rapportere og dokumentere arbeidet opp mot KSL. Appen tar seg også av oppgavestyring og gjør det enklere å overholde de til enhver tid gjeldende lover og regler. 

Screenshot av Agdir
Agdir er eneste norske vinner av Gullakset i 2024.

En chattefunksjon i appen gjør kommunikasjonen mellom bonde og arbeidstakere lettere, uansett morsmål. Meldingene som skrives mellom bonden og arbeidstakerne blir oversatt til den enkeltes morsmål, både fram og tilbake. Arbeidsoppgaver kan også kvitteres ut når de er utført. 

I samarbeid med svenske Vultus tilbyr Agdir også avanserte avlingsanalyser ved hjelp av satellittbilder. Slik kan bonden optimalisere både gjødsling, vanning og skadedyrkontroll. I tillegg tilbyr de avlingsprognoser i alt fra poteter til gras.

Du kan treffe Agdir på stand D2-22.

Stor snittekapasitet

Den slepte finsnitteren Elho Cobra 7710 har en kapasitet som nærmer seg 200 tonn per time. Dermed er den ikke langt unna å kunne konkurrere med en selvgående finsnitter.  Nyhetsjuryen mener at den traktordrenve finsnitteren Elho Cobra fortjener en gullmedalje.

Fendt traktor med Elho Cobra
Elho Cobra vinner Gullakset på Agroteknikk 2024.

Maskinen er konstruert slik at snitterotoren er direkte PTO-drevet. Dermed er krafttapet man får med å bruke girkasser eliminert. Selve snitterotoren har en diameter på 77 cm og en arbeidsbredde på 100 cm, og med 2 x 16 kniver blir kuttelengden på mellom 4 og 18 mm. Graset blir plukket opp av det som kan minne om ei halv pickuprive med transportband. Denne feller du opp ved transport. Sammen med hydraulisk regulerbar sporvidde får du stor arbeidsbredde og smal transportbredde. 

Komprimeringsruller foran snitterotoren gir en jevn og effektiv innmating av store mengder gras. Snitteren har integrert pallegaffel med løft for handtering av 1000-litersfat med ensileringsmiddel. 

Det kommer en større artikkel om Elho i Bedre Gardsdrift senere i år.

Du kan se Elho Cobra hos Aase Landbruk på stand D01-26.

"Hemmelig" gull til Lely og Fjøssystemer

Fra Lely kommer det en nyhet som hjelper deg å styre maskinene i fjøset. Juryen mener det er en gullmedalje verdig, men nyheten har sperrefrist fram til messa. Vi kan derfor ikke omtale den grundigere riktig ennå. Nyheten vil selvsagt bli vist fram på Agroteknikk.

Du vil finne nyheten hos Fjøssystemer på stand A01-01.

En elektrisk traktor for landbruket

Fendt e107 Vario er verdens første «voksne» landbrukstraktor med elektrisk drift. Den kommer med et batteri på 100 kWt. Traktoren består av de samme komponentene som den smalspora versjonen som ble lansert først, men naturlig nok tilpasset chassiset til en standard landbrukstraktor, i dette tilfellet en Fendt 200-serie. 

Traktoren har en makseffekt på 90 hestekrefter og et maks dreiemoment på 347 Nm. Egenvekta er 4500 kg, som er relativt normalt sammenlignet med en dieseldrevet traktor med 90 hk. Eltraktoren skal kunne arbeide kontinuerlig i fire til seks timer avhengig av belastning. Når du må lade batteriet, skal det ta tre timer fra 20 til 80 prosent ved brukt av vegghengt elbillader. Om du bruker en ladestasjon på 100 kW, skal den samme oppladinga kun ta 45 minutter. 

Fendt sikrer seg gull fordi traktoren skiller seg såpass mye fra tidligere eltraktorer. Alle tidligere utgaver har vært parktraktorer, men nå har vi en traktor i landbruksstørrelse. Den viser at det går an, til tross for høy utsalgspris. Du kan lese mer om traktoren i en egen artikkel i Bedre Gardsdrift.

Eikmaskin skal stille ut den elektriske traktoren på stand E01-08.

Powered by Labrador CMS