Jørgen Ødegaard.
Jørgen Ødegaard.

Landbruk er spennende

Jørgen Ødegaard (22) er ikke i tvil om hva han vil jobbe med. Landbruket er givende og interessant.

Publisert

Garden han kommer fra i Marker i Østfolder ikke av de største. Terrenget er bratt, og jorda egner seg godt til beiting. For å nytte graset best mulig har de valgt å satse på sau. Tidligere har de prøvd både Charolais, og andre raser, men NKS er den sauen som passer best inn i drifta.

Tar landbruksutdanning

Jørgen har fullført agronomutdanning på Tomb VGS. Etter det har han jobbet som gardsgutt på bruk med både gris og ku et år før han startet på agronomlinja på Blæstad.

Vi traff han på Teknikkmøtet 2020 sammen med mange medstudenter.

– Jeg er mest interessert i dyra, og planteproduksjon. Derfor ble det mer naturlig å velge agronomi, i stedet for teknikklinja. Jeg har lært mye nytt de to dagene vi har vært her. Spesielt foredragene om riktig bruk av dekk, og jordpakking var lærerike, synes han.

Framtida for landbruket

– Hva jeg skal jobbe med innenfor landbruket er ikke klart enda. Vi får se hva som byr seg av muligheter etter utdannelsen.

Jørgen er sikker på at han kommer til å overta familiegarden, og dyra ønsker han å beholde.

– Men jeg må nok ha en jobb i tillegg, garden er ikke stor nok til å leve av.

Om ti år har nok mange bønder tatt i bruk både roboter og droner som hjelpemiddel i drifta, men traktoren kommer nok til å leve videre. Biodrivstoff blir nok også mer vanlig framover, tror han. Han er heller ikke redd for veganerfokuset vi opplever nå.

– Kjøttproduksjonen kommer til å bestå i de områdene der jorda ikke egner seg til planteproduksjon, sier Jørgen Ødegaard.

Powered by Labrador CMS