Aanon Midstue ute i ripsfeltet
Aanon Midstue satser på dyrking av rips i espalier.

Inn med rips
– ut med jordbær

Aanon Midstue i Grimstad faser ut jordbæra og satser nå på rips til konsum.

Publisert

- Fordelen med rips er at bæra kan lagres lenger enn andre bær, sier Aanon Midstue til Fylkesnytt i Aust- og Vest-Agder.

Bærbonden har stor tro på ripsen, som skal selges i beger i butikk. Markedet er forholdsvis nytt med få produsenter, så den unge mannen er svært spent på hvordan kundene reagerer på det nye produktet.

Espalier i plasttunell

Ripsen blir dyrket i espalier, og Midstue binder opp tre greiner fra hver plante. De andre greinene klipper han bort. Denne dyrkingsformen gir lange rakler som er lette å plukke. 

Det er fire år siden de første plantene kom i jorda, og i fjor fikk han ei avling på fem tonn. I år er målet å doble dette. Neste år bærer plantene for fullt. Aanon vurderer også å investere i plasttuneller. Det vil bidra til at regn ikke ødelegger bærene.

Sier farvel til jordbær

Nå dyrker han rips på 13 dekar. Foruten ripsen har han 20 dekar med bringebær, sju dekar med stikkelsbær og ti dekar med jordbær. Neste år forsvinner imidlertid jordbæra for godt fra garden.

– Jordbærproduksjonen passer ikke for meg. Det blir for stressende med alt som skal klaffe den korte tida du har på deg fra bæret modnes til det må være solgt. Hverdagen som bonde er hektisk. Og det er vanskelig for nye produsenter å få leveringsavtaler innen etablerte produksjoner. Derfor blir løsninga å satse på noe nytt, som rips og stikkelsbær, sier han.

Nytt lager på beddingen

Aanon Midstue er 33 år, men han har allerede rukket å være bonde i elleve år. Han begynte først med høns. Faren driver fortsatt med potetproduksjon på garden.

For øyeblikket bygger den driftige bonden nytt lager på 500 kvadratmeter, hvorav 300 kvadratmeter er kjølelager.

Powered by Labrador CMS