En boks med bakepulver ved siden av håndfull epler.

Bakepulver mot epleskurv

Kan bakepulver motvirke skurv på epler?

Forskere ved Århus Universitet i Danmark har funnet en metode for å holde skurven borte fra økologiske eplehager. De sprøyter med svovel og bakepulver.

Publisert

Bakepulver har en kurativ effekt på skurv. Det virker når skurvens soppsporer spirer, men før de rekker å infisere bladene på epletreet. 

Infeksjonen skjer fra knoppskyting til St. Hans. Når det regner, kastes sporene fra dødt løv opp på treet. Epletrærne må derfor behandles med bakepulver rett etter at det har regnet.

Svovel og bakepulver gir resultater

I alt ni sorter av økologiske epler inngikk i forsøket. Det første året ble epletrærne bare sprinkelsprøytet med svovel. Det andre året ble også bakepulver brukt. Behandlingen ga markante utslag på resultatene.

Lytefrie epler uten skurv. Vi garanterer ikke at disse er behandlet med bakepulver, men skal vi tro danske forskere så hjelper det.

I kontrollgruppa, hvor eplene ikke var behandlet i det hele tatt, ble 45 prosent av eplene kassert på grunn av skurv. For eplene som var sprøytet med svovel var det bare én prosent som ble frasortert.

Resistens brutt ned

Det er utviklet økologiske eplesorter som er resistente mot skurv, men over tid blir resistensen brutt ned. 

- Derfor er det gledelig å se at behandling med svovel og bakepulver virker effektivt. Med sprinkelsprøyting kan vi dessuten redusere hvor ofte vi sprøyter, noe som er en arbeidsmessig fordel for epledyrkeren, sier Marianne G. Bertelsen,  seniorforsker ved Århus Universitet.

Også Norsk Landbruksrådgiving anbefaler bruk av bakepulver mot skurv hvis det brukes riktig. 

Norske forsøk med bakepulver på tomat

Det er ikke bare epleskurv som bakepulver skal hjelpe mot. Det viser seg at dette vanlige hevemiddelet kan være nyttig også i andre produksjoner. 

I 201o ble det gjort et norsk forsøk med bruk av både bakepulver, olje og grønnsåpe mot insekter og sykdommer i økologisk fruktdyrking. Denne gangen var det tomater som ble behandlet med bakepulver, da i en kombinasjon med grønnsåpe. Målet var å finne et middel mot meldugg og bladlus, og resultatet var positivt.

Powered by Labrador CMS