Bruk belte. Foto: S. Bigseth
Bruk belte. Foto: S. Bigseth

30 omkommet siste 5 år

Det har vært 30 arbeidsrelaterte dødsfall i landbruket og skogbruket i Norge de siste fem årene.

Publisert

Det melder Arbeidstilsynet.

I fjor gjennomførte de rundt 400 tilsyn i jordbruks- og skogbruksnæringen. I så mye som 63 prosent av tilsynene ble det funnet brudd på regelverket. En gjenganger er manglende setebelter i eldre traktorer.

– I fire av ti tilsyn i 2017 finner vi at eldre traktorer fra før 1995, mangler setebelte. Til sammenligning mangler traktorer fra etter 1995 setebelte i sju prosent av tilsynene, der dette er kontrollert, skriver Arbeidstilsynet på sine hjemmesider.

Bedre Gardsdrift har sett på dødsulykker i landbruket i en årrekke. Alle tall vi har sett på, alle samtaler vi har hatt med etterlatte eller med overlevende etter ulykker, bærer bud om én ting: Belte kan redde liv.

– Dessverre ser vi i Arbeidstilsynet at det fortsatt er mange ulykker som skjer grunnet manglende bruk av setebelte. Traktorer skal alltid ha setebelte. Dette gjelder også eldre traktorer. Å bruke setebelte er viktig og en enkel måte å hindre alvorlige ulykker. Her trengs det en holdningsendring, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim.

Powered by Labrador CMS