Jordskokk i fôret minsker rånesmaken
Gir du ukastrert hanngris jordskokk i fôret ei uke før slakt, motvirker du rånesmaken på svinekjøtt.
Det hevder Nils Petter Kjos, forsker ved UMB.
Det er Statens landbruksforvaltning som bringer nyheten om at grønnsaken, som også er helsebringende for mennesker, reduserer den ugunstige bismaken på svinekjøttet.
Under grenseverdien
Resultatet viser seg som reduksjon i nivået av skatol (spaltningsprodukt av aminosyren tryptofan) i baktarmen på grisen. Jo mer jordskokk, desto mindre skatol. Et innhold på åtte prosent jordskokk i fôret ga en reduksjon av skatol som er under grenseverdien i kjøtt.
Mange fagområder med
Prosjektet er fullfinansiert av FFL (Forskningsmidler fra forskningsavgiften på landbruksprodukter) og JA (Forskningsmidler over jordbruksavtalen). Statens landbruksforvaltning er sekretariat for styret, og har ansvar for både faglige og administrative arbeidsoppgaver.
Prosjektet er tverrfaglig og involverer mange faggrupper både i Norge og Danmark.