Økt mekanisering er billigst med rundballer
Ønsker du å øke mekaniseringsgraden på fôrhandteringa i fjøset, blir det rimeligere dersom du lagrer surfôret i rundballer og ikke i plan- eller tårnsilo. Det viser seg også svært kostbart å øke mekaniseringsgraden i et stort fjøs med lagring av fôret i plansilo.
Det er stordriftsfordeler å hente i form av reduserte kostnader ved å øke mekaniseringsgraden i store fjøs framfor i mindre.
Dette er konklusjonen på et delprosjekt i forskningssatsingen ”Kubygg” i regi av Lasse Gravås, Geir Næss og Lars Erik Sæterbø, alle Høgskolen i Nord-Trøndelag, som ble framlagt på Husdyrforsøksmøtet.
Forutsetningene
Målet med delprosjektet var å analysere ulike mekaniseringsløsninger for surfôrhandtering i løsdriftsfjøs med tanke på kostnadene og funksjon fra fôret blir tatt ut fra lager og til det ligger foran kua.
Prisene på maskiner og utstyr er innhentet fra AK-maskiner, Felleskjøpet og Fjøssystemer. Firmaene fikk tilsendt to bygningsplaner: et fjøs for 30 og et for 60 mjølkekyr med plass til kviger for rekruttering, med henholdsvis 47 og 92 grovfôrspisende enheter.
Resultatene
Det viser seg at det i snitt er billigere å handtere surfôret fra rundballer enn fra plansilo og tårnsilo. I den minste bygningen er gjennomsnittskostnadene like store for begge silotypene, mens det i den store bygningen er noe høyere kostnader med handtere surfôr fra plansilo enn fra tårnsilo.
Stordriftsfordeler
Ser vi på kostnadene per grovfôrspisende enhet viser det seg at vi oppnår en effekt av stordrift ved å øke fra 47 til 92 grovfôrspisende enheter. For surfôr lagret i tårnsilo er det betraktelig billigere å mekanisere den største bygningen i forhold til den minste. Stordriftsfordelene er også merkbare for både plansilo og rundballer, men minst for rundballene.