Bedre Gardsdrift 5/2017 er ute nå

Vi har prøvekjørt den splitter nye toppmodellen i 6R-serien til John Deere. Se hva du kan lese om i Bedre Gardsdrift 5/2017 her.

Publisert

Bedre Gardsdrift 5/2017 er nå på vei ut til abonnentene. Her får du et innblikk i hva du kan lese om:

Leder: Makt og avmakt
«Like sikkert som at det er stortingsvalg, like sikkert er det at opposisjonen vil advare om nedlagte gardsbruk mens sittende regjering vil skryte av økende lønnsvekst for bonden. Og begge sider har rett.»
Les lederartikkelen her

Småsmart

100 kopplam på plattform
MØRE OG ROMSDAL/FRÆNA: Med denne plattformkonstruksjonen får Vignir plass til drøyt 100 kopplam over møkkrista der melkekyrne stod før i tiden.

Flere andre smarte løsninger

Gardsanalyse

Investerer for to
TROMS/BARDU: Øyvind Bjørnsen har fem NM-gull og er tre ganger junioreuropamester i styrkeløft. Nå tar han nye, tunge løft som bonde. Målet er å skape arbeidsplass for to generasjoner på familiegarden.

Messe

Potato Scandinavia:

Alt klart for potetutstilling
HEDMARK/GRUE: Potetene er i jorda, maskinleverandørene viser siste nytt og landbruksroboten Thorvald kommer. Nå er det bare å planlegge turen til utstillinga Potato Scandinavia 17. august.

Grassland & Muck:

Gras og møkk i høgt tempo
STORBRITANNIA: Det er ikkje berre utstillinga som er stor på Grassland & Muck, det er mange av maskinene også. Men om ikkje alt er egna for norske forhold, finn vi smarte løysingar og interessant utstyr også her.

Flere sider med nyheter fra messa.

Planteproduksjon

Vanner 220 meter bredt
HEDMARK/GRUE: Lineære vanningsanlegg har hittil vært fraværende på norske jorder. Nå er et levert til Grinder i Solør, og 17. august kan du se nærmere på anlegget under Potato Scandinavia.

Tester drage mot gås i Vesterålen
NORDLAND/SORTLAND: Øyvind Lehn har denne våren testet ut et dansk fugleskremsel for å jage bort gåseflokkene som lander i hopetall på jordene hans. – Det fungerte, men ikke så optimalt som jeg hadde håpet, sier han.

BG prøvekjører: John Deere 6250R AutoPowr

John Deere festar grepet
Denne artikkelen handlar særleg om to ting: Ein splitter ny toppmodell i 6R-serien og John Deeres nye køyrespak og transmisjonsbetjening.

Traktor

Komplett fjerdegenerasjon
NEDERLAND: Smarttoucharmlenet får du nå på både Directog Versu-modellene i Valtras N- og T-serie, og dermed er fjerdegenerasjon komplett.

Mer komplett på presisjon
Ikke nok med komplett fjerdegenerasjon – også Valtra og Agcos satsing på helintegrert autostyring, Isobus og datahåndtering er mer komplett med den nye terminalen.

Slik er traktoren i 2040
NEDERLAND: Valtras designkonkurranse er en årlig begivenhet. I år har 133 forslag fra 41 land konkurrert om heder, ære og premien på 10 000 Euro.

Traktor + kjørbar hytte
På andreplass i årets Valtra design challenge finner vi Kronos, designet av Harsh Kamleshkumar Panchal fra India.

Maskiner, redskap og teknikk

Med strømdrift og belter i bratta
Aebi EC er en elektrisk redskapsbærer på belter med lavt tyngdepunkt og joystick-styring.

Lukker og åpner siloen i løpet av en halvtime
NEDERLAND: Med Agridek portalsystem kan du åpne og lukke siloen i løpet av en liten halvtime. Tunge vannslanger og kraftig duk sørger for at det blir helt tett.

Husdyr

Øyremerket som gir full kontroll
ROGALAND/BRYNE: Er kua i brunst, er den frisk, og kor er den? Alt dette kan du få svar på med Smartbows nye sensorøyremerke. Livar Nedrebø er første norske brukar.

Rimeligere sporing med ny teknologi
ROGALAND/TIME: Flere løsninger på markedet sporer sauer på beite via satellitt. Nå kommer en løsning som kombinerer GPS-posisjonering med ny teknologi i mobilnettet, og som dermed skal kutte kostnadene ved sporing.

Verksted og vedlikehold

Ryddesaga
Som alle andre maskiner krever også ryddesaga vedlikehold. Her viser vi noen vedlikeholdstips både for motoren og skjæreutstyret.

Bygg og i-mek - Tema: Fjøs

Fjøs til å leve med
Et nytt fjøs kan koste skjorta, men det behøver ikke koste nattesøvnen.

Ammekufjøs i etapper
HEDMARK/RINGSAKER: Det begynte med to kyr i bursdagsgave og det som skulle være en hobby, og endte opp med et ammekufjøs og en besetning på rundt 100 dyr.

Bygger ikke for banken
SØR-TRØNDELAG/ØRLAND: Med allerede store investeringer i ombygging av fjøs måtte kjøttfeprodusent Steinar Lium tenke nytt da han skulle utvide driften.

Rundbuehaller ble rimelig ungdyrfjøs
SØR-TRØNDELAG/RISSA: Ved hjelp av to rimelige rundbuehaller og en god porsjon kreativitet har Petter Harald Kimo fått bedre plass, bedre dyrehelse og bedre økonomi.

Enkelt for en pris
ØSTFOLD/AREMARK: Da Harald Brække ville starte med ammeku i liten skala, ordnet han både besetning og oppstalling for 600 000 kroner.

Gjør-det-selv fjøs i heltre
ROGALAND/SANDNES: Heltre er ikke det rimeligste byggematerialet, men når muligheten for egeninnsats er stor, blir kontantutlegget desto mindre.

Første Riska-fjøs
Gardbruker Mikal Nordbø har nettopp tatt imot 500 lam i sitt nybygde sauefjøs, og har selv deltatt i utviklingen av Riska-fjøset.

Driftsledelse

Beitesnap og andre nyttige apper
Da vi spurte om nyttige apper, tipset flere av dere om BeiteSnap.

Oversikt over nyttige apper.

Jordleigeprisane

Store regionale endringar i jordleigeprisane
Etter fire år med samanhengande oppgang over heile fjøla, stoppa auken i jordleigeprisane for gras og korn opp i 2016. For potet og grønnsaker heldt auken fram.

Bondejuss

Staten tapte sak om driftsfellesskap
Landbruksdepartementet tapte nylig en rettsak i Inntrøndelag tingrett om driftsfellesskap mellom to eggprodusenter fra Nord-Trøndelag.

Grustak skaper forviklinger
Høyesterett har i en dom fra Gudbrandsdalen satt lagmannsrettens dom til side, noe som fører til at grunneierne får en betydelig lågere erstatning.

Forskning og forsøk

Sørg for skygge i sommer
Manglende tilgang på skygge på beitet kan føre til varmestress og gi redusert ytelse og dårligere reproduksjon.

Utdanning

Sindre har læretid på tre garder
NORDLAND/SORTLAND: Sindre Bekken (18) i Sortland er sannsynligvis Norges eneste lærling som har praksisplass på tre ulike garder.

Veteranen

Aebi AM 52
Bedriftsøkonomisk må dette ha vore ein dårleg modell for Aebi, kommenterer Oddbjørn Reme, tredje generasjon eigar av familiens Aebi AM 52 motorslåmaskin.

Småmiks
Nytt og nyttig, stort og smått

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS