Makt og avmakt
«Like sikkert som at det er stortingsvalg, like sikkert er det at opposisjonen vil advare om nedlagte gardsbruk mens sittende regjering vil skryte av økende lønnsvekst for bonden. Og begge sider har rett.»
Lederartikkelen er hentet fra Bedre Gardsdrift 5/2017.
Den lange valgkampen har begynt, og vi går inn i en tid preget av store ord og løse løfter. Og like sikkert som at det er stortingsvalg, like sikkert er det at opposisjonen vil advare om nedlagte gardsbruk mens sittende regjering vil skryte av økende lønnsvekst for bonden.
Og begge sider har rett. Det er ikke så rart, avskalling og økt inntekt henger sammen. Det er de minste brukene med lavest inntekt som forsvinner først. Når de går ut, øker gjennomsnittslønnen for de andre – i statistikken. Samtidig har produktiviteten i landbruket blitt mangedoblet. De siste par tiårene har den vært nesten det dobbelte av vekstraten i industrien, takket være ny teknologi og stadig mer kunnskap.
Når du har investert for millioner og har lån som skal nedbetales, legger du ikke ned fordi ministeren har feil farge. Heller ikke om prisen på mjølk eller korn går ned med et par tiøringer. Det er langsiktig uforutsigbarhet i landbrukspolitikken som er det største problemet. Kari Gardbruker investerer ikke for en stortingsperiode av gangen, hun reiser driftsbygninger som skal vare en generasjon. Men dette er et tidsperspektiv de færrest politikere har noe forhold til.
Mange opplever at det er tryggere å tære på dagens driftsapparat.
De utsetter grøftinga eller lar korntørka bli satt på vent. De fleste fortsetter å produsere – til driftsapparatet sier stopp. Da skal du ha utrolig positive signaler både fra regjering og bank dersom du skal være med videre. Det får du ikke.
Og mens politikerne kjekler om skyld og ansvar, er matvarekjedene i gang med å utøve reell makt. Når Norsk kylling (Rema) faser ut kalkunproduksjonen, får det helt konkrete følger for de kalkunbøndene det gjelder. Når Norgesgruppen krever at eggprodusentene
kaster ut miljøbur, bare få år etter mange bønder ble oppfordret til å bygge om til nettopp dette, kan det bety kroken på døra for dem som ikke har råd til nok en ombygging til flere millioner.
Gardbrukerne trenger ikke fagre løfter eller dystre trusler, de trenger langsiktighet og forutsigbarhet, både fra næringen og politikerne. Men det er visst for mye forlangt.
Se hva du kan lese om i Bedre Gardsdrift 5/2017 her
Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.
Vil du bli bedre kjent med bladet?
Her får du et innblikk i hva vi skriver om