Bedre Gardsdrift 3/2016

Målrettet satsing på Inderøy Anders Røflo smiler mens han legger rundballer på fôrbrettet i nyfjøset. Men en restriktiv bank sørget for at det tok to år før gjødselkum, melkerobot og smil var på plass. Se hva du kan lese om i Bedre Gardsdrift 3/2016.

Publisert

Leder: Krevende traktorkabal
«Landbruksmaskinbransjen er i ferd med å legge en av de største kabalene på lang tid etter at Lantmännen bestemte seg for å avvikle sin maskinvirksomhet i Norge.»

Les lederartikkelen her

Småmiks
Nytt og nyttig, stort og smått

Småsmart
- Enkel kalvefôring
- Spyler møkk med møkk
- Høytrykk i høyden

Gardsanalyse:
Målrettet satsing på Inderøy
Anders Røflo smiler mens han legger rundballer på fôrbrettet i nyfjøset. Men en restriktiv bank sørget for at det tok to år før gjødselkum, melkerobot og smil var på plass.

BG-juss:
Når garden slaktes
Å selge garden stykkevis som tilleggsjord gir høyere salgsinntekter, men en er omstendelig prosess.

TRAKTORNYTT

Nye enkle fra Massey Ferguson
Massey Fergusons serie med enkle traktorer utvides med modellene MF 5710 og MF 5711. Teknikken er hovedsakelig fra lillebror 4700, men 5700 byr på større akselavstand, dekkutrustning og løftekraft.

Fyldigere T5
Fjæret framaksel, større framhjul og oppgradert transmisjon og betjening er noen av endringene på New Holland T5 Tier4.

Avant følger strømmen
Avant hiver seg på strømmen av elektrisk drevnemaskiner. Nye e5 byr på fem timers batterikapasitet, integrert ladestasjon og utbyttbart batteri for kontinuerlig drift.

Stor test av sporfølgingssystemer:
Skilles på brukervennlighet
Vår praktiske test av enkle sporfølgere viser at alle har lik nøyaktighet, med et avvik på inntil 40 cm. Forskjellen er brukervennlighet og fleksibilitet.

Trafikkregler i stampe - Regjeringen lover handling
– Landbruket må få mer fornuftige trafikkregler. Det kan ikke være tvil om hvilke regler som gjelder. Nå skal vi blåse støvet av tidligere innspill og få ting på plass.
Det lover statssekretær Tom Cato Karlsen fra Samferdsledepartementet og politisk rådgiver Julia Nordtug i Landbruks- og matdepartementet.

Feil olje kan bli dyrt
Kravene til smøreoljer blir stadig strengere, og nye oljetyper dukker derfor opp. Hva betyr egentlig alle bokstaver og tall på kannene, og hva kan du bruke olja til?

MASKINLEIEPRISLISTA 2016

Forsiktige justeringar
Plastprisen gir usikkerheit kring balleprisen. Elles er justeringane frå i fjor til i år av det varsame slaget. Stort sett.

Plastprisen opp nær 20 prosent
Valuta, stigande råvareprisar og miljøavgift er grunnane til at prisen på rundballeplast har gått kraftig opp. Konkurransen på den norske marknaden er så hard at der er lite prutningsmonn.

Myter om kornøkonomi
Det er få stordriftsfordeler i korn når en passerer 200 dekar. De aller største kornbruka svir av mye på transport. Derfor synes n bruksstørrelse på 500-800 dekar å være mest optimal.

Halverte kostandene med tallehall
Ole Martin Mobæk har plassert melkeroboten i det ombygde båsfjøset og erstattet den gamle låven med åpen tallehall for melkekyrne. En uvanlig, men rimelig ombygging fra bås til robot.

Med lilla vegger og framtidstro
Midt i kornkammeret på Romerike har 26 år gamle Marthe Bogstad valgt å satse ti millioner kroner på nytt melkekufjøs.

Ioner gir mer høgverdig gjødsel
BiotechiInnovations tilbyr en katalysator som blant annet frigjør oksygen i gjødsla. Resultatet er mer homogen gjødsel og mer tilgjengelig nitrogen.

Trefelling: Nyttige tips fra en verdensmester
I ukyndige hender kan motorsaga være et farlig redskap. Det er lett å skade både seg selv og omgivelsene. Har du verneutstyr og riktig framgangsmåte blir hogsten mye tryggere.

Potato Europe - Voksesmerter i potetåkeren
Selvgående opptakere med over 40 tonns totalvekt brer om seg i europeisk potetproduksjon. På Europas største potetdemo var det bare én opptaker med ”norsk” størrelse.

Vedlikeholdsfritt med malmfuru
Moelven har lansert et furuprodukt av 100 prosent kjerneved som de kaller Malm100. Ved å bruke ubehandlet malmfuru på fasader slipper du å bekymre deg for vedlikeholdet.

Melkemaskinens historie, del 9
Økt forekomst av jurbetennelse og smaksfeil på mjølka tiltar utover på 1960-tallet i takt med den rivende utviklinga av mjølkeutstyret. Det baner vegen or «Nordiske retningslinjer» for mjølkemaskiner» i regi av meieriorganisasjonene.

Hobby og moro
Nyheter på små hjul

Veteranen
John Deere 2030, 1972-modell

Bestill abonnement

Last ned enkeltsider eller -utgaver av bladet

Powered by Labrador CMS