Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Krevende traktorkabal

LEDER: Landbruksmaskinbransjen er i ferd med å legge en av de største kabalene på lang tid etter at Lantmännen bestemte seg for å avvikle sin maskinvirksomhet i Norge. Mange trodde Claas ville ta hånd om sine egne kort, men den oppgaven fikk Danish Agro.

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Bedre Gardsdrift 3/2016.

Danish Agro er Skandinavias største tonnvareselskap med virksomheter i flere europeiske land og en omsetning på ca. 36 milliarder norske kroner. Til sammenlikning omsetter Felleskjøpet Agri for ca. 12 milliarder og A-K maskiner for om lag én milliard. Hvis vi anslår omsetningen av Claas i Norge til ca. 150 millioner, betyr det at Danish Agros norske maskinvirksomhet vil utgjøre beskjedne 0,4 prosent av deres totale omsetning. Hvilken oppmerksomhet vil 0,4 prosent få hos den danske samvirkeorganisasjonen, og hvorfor skal en dansk samvirkebedrift, der norsk maskinsalg betyr så lite, lykkes bedre enn en svensk samvirkebedrift?

I skrivende stund er regiondirektør i Claas, Jens Skifter, ansatt som Claas-sjef i Danish Agro. Det betyr at Danish Agro mener alvor, men utover dette vet vi lite om hvordan Danish Agro vil drive sin norske virksomhet. I Danmark ser de for seg en kraftig reduksjon av antall forhandlere i årene som kommer, noe som naturlig nok skaper uro i dansk maskinbransje som fra før er i stor endring. Når det gjelder Norge antyder de at det heller kan bli flere enn færre forhandlere, og at det er aktuelt å etablere egne forhandlere i deler av landet. På vegne av alle de private forhandlerne er det grunn til en viss skepsis til denne strategien. Egne forhandlere i konkurranse med private kan gi en uheldig konkurransevridning i favør av danskene, og det kan bety at danskene på lang sikt ønsker full kontroll over distribusjonen.

Claas har en sterk posisjon innen treskere og grasmaskiner. Men med bare sju traktorer i snitt per fylke er det ikke grunnlag for det mest finmaskede nettverket, om ikke danskene legger mer i potten.

Eikmaskin har holdt på med sin kabal i over et halvt år, men er ennå ikke er ferdige. Norge fikk tidlig dispensasjon fra Agcos distribusjonsstrategi Route 66, og satser heller på lokale og praktiske løsninger enn rigide retningslinjer fra USA. Kortene holdes tett til brystet, men mye tyder på at det ikke er så lett å få Akershus Traktor inn i den godt etablerte Eik-kjeden som noen kanskje trodde.

Fendt er et ess som de privateide og sterke Eiksentrene nekter å gi slipp på, mens grønnlakkerte Fella- og Laverda-maskiner i stedet for Claas kanskje ikke anses som det sterkeste trumfkortet hos Akershus Traktor.

Slik spillet ser ut nå er det vanskelig å se klart hvordan kabalene går opp. Vi utelukker heller ikke flere kabaler i tida fremover. Erfaring tilsier imidlertid at det er spillerne uten nye kort på hånda som sitter med jokeren. Akkurat nå er den jokeren hos Felleskjøpet og A-K maskiner.

Les mer om Bedre Gardsdrift 3/2016 her

Bestill abonnement

Last ned enkeltsider eller -utgaver av bladet

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS