Bedre Gardsdrift 2/2018 er ute nå

Årets traktortest tar for seg gjennomsnittstraktoren. To er godt utstyrt, to er litt enklere. Alle fire kan brukes til mye, men hvem kan brukes til mest? Svaret på det og mye mer får du i denne utgaven av Bedre Gardsdrift.

Publisert

I Bedre Gardsdrift 2/2018 kan du lese følgende:

Leder

Et politisk overgrep
«Regjeringen ønsker å avvikle pelsdyrproduksjonen. Det er et overgrep mot produsenter som har stolt på politikerne og skaffet seg en arbeidsplass, ofte i distrikter uten mange andre valgmuligheter.»
Les lederartikkelen her

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter

Småsmart

Hydraulikken kobler seg selv
MØRE OG ROMSDAL/RAUMA: Ole Skjelbostad har modifisert ei OilQuick-kobling så den kobles hydraulisk fra traktorhytta.

Flere småsmart-saker:
- Styrer gjødselpumpa med mobiltelefonen

Traktortest

Fire for de fleste
Årets traktortest tar for seg gjennomsnittstraktoren. To er godt utstyrt, to er litt enklere. Alle fire kan brukes til mye, men hvem kan brukes til mest?

Hyttedrømmen
De fire testtraktorene har vidt forskjellige utstyrsnivåer. Det gjenspeiler seg i hyttene.

Utmerket utsyn eller sviktende sikt
Sikt er viktig, spesielt på allroundtraktorer som like gjerne blir brukt til frontlasterarbeid som til jordbearbeiding og høsting. Nytt for året er siktmåling bakover. Her er også forskjellen størst.

On the road again
Med stadig mer kjøring på vei i landbruket, er det viktig at allroundtraktoren trives på asfalten.

Hvor sterke er traktorene egentlig?
Du må ikke se deg blind på effekten som står i brosjyrene. Effekten ut på kraftuttaket og ned i bakken er mindre. Men hvor mye mindre?

Takler traktorene vinteren?
Alle liker en varm og god traktor vinterstid. Derfor kjørte vi traktorene i kuldekammeret. Forskjellene var store.

Innovasjon

Setter bonden på sidelinja
De har blitt vist fram med pomp og prakt på messer. Nå skal de førerløse traktorene fra Case IH prøve seg på gjødselhåndtering i den virkelige verden.

Redskap

60 kubikk plast på hengeren
OPPLAND/GJØVIK: Simen Rogne har funnet nisjen sin. I to år har opplendingen kjørt rundt og samlet inn landbruksplast. En spesialbygd henger skal nå gjøre jobben enklere.

Weckman leder an
Det er fortsatt finsk gull på det norske henger markedet, etter at både Weckman og Foss-Eik kastet Orkel ned fra tronen i 2016.

JF sendte feil nesehjul, men nektet å rydde opp
SOGN OG FJORDANE/FØRDE: Nesehjulet ble bestilt med riktig delenummer, men JF sendte feil. Dermed startet problemene.

Juster plogen riktig
Skal du få ei god og pen pløgsle, må du stille inn plogen riktig. Kanskje må du også korrigere traktoren.

Direktesår på tiende året
SVERIGE: For 20 år siden parkerte Adam Giertta plogen. Ti år senere tok han ett steg til. I år skal han i gang med sin tiende våronn med direktesåing.

Traktoråret

Robust bruktmarked
For første gang viser vi tallene for eierskifter av traktorer i Norge. Totalantallet vil kanskje overraske, da det er over fem ganger så stort som antall nyregistreringer.

Vedlikehold

Sjekk av brukttraktor
Vurderer du å kjøpe brukt traktor? Her viser vi deg noen typiske punkter du bør sjekke før kjøp. Eller, du kan gå over din egen traktor før våronna.

Økonomi

Før uhellet er ute
Like nøye som du ser over traktoren eller utstyret du kjøper, like nøye bør du se over kontrakten før du signerer.

Penger å spare med stripespredning
Mindre av både kunstgjødsel, dieselforbruk og jordpakking gjør stripespredning med slange til en økonomisk vinner, mener rådgiver som har sett på tallene.

Drift

Allsidig drift i Hå
ROGALAND/HÅ: Blant tårnsiloer og tyskerbunkere på Jæren finner du garden til Bjarte Nærland og Siv Iren Follerås. Her har de sikret arbeids - plasser med poteter, melk og fjærkre.

Bygg

Valgte fjøs i slipplaft
TRØNDELAG/MIDTRE GAULDAL: På Lillevold gard i Soknedal går gamle tradisjoner og moderne landbruk hand i hand. Her trives både dyr og folk best i heltrefjøs.

Gjødselkum på leasing
Våte sommersesonger, usikkerhet rundt gjødselvareforskriften, leiejord langt unna. Kan flyttbare gjødselkummer være svaret på noen av utfordringene husdyrbønder står overfor?

Gardsdrift

Slutten for pelsdyrbøndene?
TRØNDELAG/TRONDHEIM: Bjørnar Berg valgte i fjor å investere i pelsdyrdrifta etter at politikerne sa ja til videre pelsdyrsatsing. Nå føler han seg lurt.

Bondejuss

Tvist om melkerobot havnet i retten
A-K maskiner solgte en melkerobot med en feil. De mener likevel at de ikke er erstatningsansvarlig for tapet som bonden har lidt på grunn av dette.

Forskning

Nå skal Thorvald øke grovfôrkvaliteten
Et nytt forskningsprosjekt skal sørge for flere slåtter og bedre kvalitet, også under våte forhold. Hjelpemiddelet er viden kjent og heter Thorvald.

Utdanning

Gode ideer fra framtidas bønder
Bra for dyra. Godt for helsa. Og enklere for bonden. Dette er løsningene til morgendagens gardbrukere

Veteranen

Relløm B1800 – 1959-modell
Frontlastere til traktor ble lansert allerede på 1930-tallet. Men de tohjulsdrevne traktorene ble tunge å styre, og bakhjulene bare spant i løse lufta. Brødrene Wigren i Sverige satte i stedet lasteren bak på traktoren slik at belastningen kom over drivhjulene.

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS