Innovasjon som øker avling eller ytelse uten at det går ut over miljø, dyrevelferd eller bunnlinje er en viktige del i et bærekraftig og framtidsrettet landbruk.
Mjølkeprodusent Marthe Bogstad er en av volumprodusentene som var nominert i fjor, men som ikke nådde helt opp.

Volumprodusentenes tid?

LEDER: Årets unge bonde skal kåres på Agroteknikk. Får vi i år se tittelen gå til en volumprodusent? Vi som har fulgt kåringen noen år er kanskje fristet til å svare: «tvilsomt».

Publisert

Denne lederartikkelen er hentet fra Bedre Gardsdrift 6/2018. 

I midten av august gikk startskuddet for Årets unge bonde. Årets tema er bærekraft, og vinneren skal kåres på Agroteknikk 2018. Får vi i år se tittelen gå til en volumprodusent?

Småskala og nisjeproduksjon har dominert

Vi som har fulgt kåringen noen år, er kanskje fristet til å svare: «tvilsomt». Det har ikke skortet på dyktige melkeprodusenter blant de nominerte, men gang på gang ser vi at tittelen går til noen som gjerne driver litt på siden av volumproduksjonen.

Alpakkaproduksjon, direktesalg til restauranter av utryddingstrua kjøttfe, litt-av-hvert-gard, eller gardshotell er bare noe av det tidligere vinnere har drevet med. Juryen lar seg forføre av småskala og nisjebaserte produksjoner, mens de store volumproduksjonene sjelden når helt opp.

Løft fram volumprodusentene

For all del, vi både trenger og har plass til mangfold og nisjeprodukter i landbruket. Det er de mange dyktige småskalaprodusentene som i stor grad har æren for at den norske forbruker har fått øynene opp for smakfulle, norske gardsoster

Men vi trenger også å løfte fram noen av de mange dyktige volumprodusentene vi har. Også melkebønder og kjøttfeprodusenter som leverer varer til samvirkene trenger å bli sett og finne inspirasjon. Og kanskje nettopp i år, etter et tungt år og en vanskelig sesong, er det på sin plass å gi en påskjønnelse til en av de mange som står på for å sikre dyra føde og forbrukerne mat.

Nytekning i driftsopplegg

Innovasjon i gardsdrifta handler ikke bare om å ta i bruk uvante raser eller nye salgskanaler. Minst like viktig er den innovasjonen som øker avling eller ytelse uten at det går ut over miljø, dyrevelferd eller bunnlinje. Det kan handle om alt fra at du tar i bruk nye, smarte vanningssystemer til endring av fôringsstrategi basert på ny kunnskap og teknologi. Det er kanskje ikke like sexy som en del av nisjeproduktene, men det er tross alt det som bidrar til melk til frokosten og poteter til middag for de fleste av oss.

Når juryen i år går ut og sier de ser etter en bonde som driver garden på en bærekraftig og framtidsrettet måte, håper vi de finner rom for å vurdere en av de mange dyktige volumprodusentene vi har. Et bærekraftig landbruk må også kunne produsere mat til befolkningen, ikke bare garnnøster og spesialoster til vinkvelden.

Powered by Labrador CMS