Sprøyting av kornåker i Eidsvoll
Norges befolkning har doblet seg de siste 100 år. Da er det avgjørende at noen får 700–800 kg hvete på målet, og at ikke alle havner på 300–400 kg.

Ja til konvensjonelt landbruk

LEDER: Det er miljø- og klimatider. Kua skal plugges igjen bak, potetriset skal svis ned med strøm og plantevernmiddelselskapene kjeppjages som ei heks på 1500-tallet.

Publisert

Denne lederartikkelen er hentet fra Bedre Gardsdrift nr. 10/2019.

Bli abonnent du også.

Samtidig går grossistene i bresjen for å fremme det økologiske, og griser skal gå fritt under åpen himmel, til tross for en svinepest som snart tramper over Svinesundbrua.

For å vise at de tar miljøet på alvor forbyr politikerne sprøytemidler over en lav sko. Reglone, som vi har brukt i 60 år, er borte. Det vil redusere kvaliteten på matpotetene. I Tyskland blir glyfosat forbudt fra 2023. Da vil også miljøvennlige tiltak som direktesåing og redusert jordbearbeiding forsvinne. Det skjer blant annet fordi en gartner i California, som ikke hadde brukt verneutstyr, vant en rettsak mot Monsanto og fikk noen skarve milliarder.

Weekendtur med økologisk alibi

Kua og plantevernselskapene får skylda for miljø- og klimaproblemer, mens Ola og Kari Nordmann flyr på shoppingweekend til London for 250 kr for å fylle mer i overfylte skap. Reiser du på første klasse, får du kanskje servert en økologisk skinkebit med noen usprøytede salatblader til. Da har du reddet miljøet litt den dagen også.

Vi trenger ikke flere syndebukker i landbruket, og vi har ikke råd til å la økoproduksjon skjønnmales til forkleinelse for den konvensjonelle produksjonen.

Økologisk er vel og bra, men det har nå kommet til et punkt hvor de konvensjonelle produsentene burde reagere. Landbruket skal ta sin del av miljø- og klimaansvaret, men det blir feil å skjære alle over en kam. I mange land brukes det for mye sprøytemidler og medisiner, men Norge er på bunn innen medisinbruk i fjøset, og vi er et av de strengeste landene på plantevernbruk. Vi har også KSL, som skal sikre norske forbrukere trygg mat.

Ingen sprøyterester i norske produkter

Effekten er nylig dokumentert, etter en rapport fra Mattilsynet om at ingen norske produkter som ble analysert, hadde rester av plantevernmidler over grenseverdiene denne gangen heller.

De funnene som hadde rester over grenseverdi, var alle fra importerte varer. Dessverre virker det som veien er kort fra forbrukerne hører om «importerte varer med plantevernmiddelrester» til «alle konvensjonelt dyrka grønnsaker er farlige». Så sitter gulrotprodusenten fra Trøndelag igjen med skjegget i postkassa fordi en korianderprodusent i Thailand var litt vel ivrig med dosering av soppmiddel.

Vi må fø befolkningen

Økologisk landbruk er ikke en uting, tvert imot. Økologisk drift er en god måte å lage mat på uten å forvolde naturen mer enn nødvendig, men uten det konvensjonelle landbruket hadde vi ikke klart å brødfø befolkningen. Vi trenger ikke flere syndebukker i landbruket, og vi har ikke råd til å la økoproduksjon skjønnmales til forkleinelse for den konvensjonelle produksjonen.

Kun én prosent av det norske fastlandet kan brukes til produksjon av grønnsaker og korn. Samtidig vet vi at Norges befolkning har doblet seg de siste 100 år, og bare fra denne artikkelen ble skrevet og til du nå leser den, har verdens befolkning økt med mellom 6 og 7 millioner mennesker. Da er det ganske avgjørende at noen får 700–800 kg hvete på målet, og at ikke alle havner på 300–400 kg.

Powered by Labrador CMS