Samme lønnsomhet i økologisk og konvensjonell
Du kommer sannsynligvis hverken bedre eller verre ut om du legger om til økologisk drift.
Når tilskudd, avlinger og pris legges sammen, er økonomien i økologiske og konvensjonelle produksjoner tilnærmet lik. Det slår en ny rapport fra Nibio fast.
- Melkeproduksjon, som er en viktig pilar i norsk landbruk, viser små forskjeller i lønnsomhet mellom konvensjonell og økologisk drift, sier forskerne i sammendraget.
Mindre volum, mer i pris og tilskudd
Det er Heidi Knutsen, Torbjørn Haukås, Signe Kårstad og Anna Milford som står bak rapporten Økonomien i økologisk jordbruk.
De viser til at lavere avlinger gir mindre produksjonsvolum i den økologiske drifta. Samtidig får økobøndene økte tilskudd og høyere produktpriser. Dette, sammen med lave kostander til kraftfôr og gjødsel, bidrar til at lønnsomheten er omtrent den samme som i melkebruk med konvensjonell drift.
- For storfekjøttprodusenter er situasjonen omtrent den samme, skriver forskerne.
Penger i nisjer
Når det gjelder hvitt kjøtt, har enkelte produsenter klart å få god lønnsomhet gjennom nisjemarkeder og alternative salgskanaler.
- Slakterier har ikke lykkes i å omsette tilstrekkelige mengder til at de finner det lønnsomt, slik at mulighetene for produsentene er begrenset, skriver forskerne.
Minst like lønnsomt med økokorn
For økologisk korn er økonomien minst like god som i konvensjonell drift. Forskerne påpeker også at mange økobønder mener lønnsomheten er bedre i økologisk drift enn i konvensjonell.
Innen frukt og grønt er det større variasjoner mellom de ulike produktene.