Ku og kalv hviler i løsdriftsfjøs
Mang en storfebonde har opplevd nestenulykker i handtering av ei mannevond ku.

1 av 7 gardbrukere har hatt en nestenulykke siste året

14 prosent av bøndene oppgir at de har opplevd en nestenulykke eller en mindre ulykkeshendelse som ikke er registrert. Halvparten av dem har hatt flere slike hendelser.

Tallene kommer fra en måling som nylig er gjennomført av Agri Analyse for Landkreditt.

De egenrapporterte tilfellene av småulykker og nestenulykker i undersøklesen kommer altså på toppen av de større ulykkene som blir registrert.

- Svarene viser at skaderisikoen i næringen er enda høyere enn det som kan leses ut av offisiell statistikk alene. Behovet for forebyggende innsats og bevisstgjøring er fortsatt stort, sier Ane Wiig Syvertsen, administrerende direktør i Landkreditt forsikring, i pressemeldingen.

Underrapportert

Omfanget av nestenulykker er antakelig også høyere enn det som framkommer av undersøkelsen, tror Bjørn A. Hvaleby, fagsjef for Kvalitetssystem i landbruket (KSL) i Stiftelsen Norsk Mat. Han mistenker at en del slike mindre hendelser blir glemt bort i en hektisk hverdag.

- Det store flertallet av bønder tar sikkerhet på alvor, men garden er fortsatt en farlig arbeidsplass og innsatsen for å minimere risikoen for skader og ulykker må fortsette, sier han.

Yngre bønder mest utsatt

Bønder i aldersgruppen 30 til 34 år er noe overrepresentert blant dem som har opplevd nestenulykker eller uregistrert ulykkeshendelse siste år, viser målingen fra Landkreditt og Agri analyse. Det samme gjelder bønder med større gardsbruk, på 400 dekar og oppover.

– De dagene da du dropper hvilepausene, hopper over et måltid og nedprioriterer sikkerhetsrutinene for å spare inn noen minutter, er de farligste. Slike snarveier kan bli en dyrekjøpt erfaring, påpeker Wiig Syvertsen.

Powered by Labrador CMS