Fjellandbruk, maskinlag og fjøsutvidelse i Årets unge bonde
Det er noen av stikkordene til finalistene i Årets unge bonde. De har også alle tre en ting til felles: De driver med melk- og kjøttproduksjon.
10 semifinalister har blitt til tre finalister i det som nå er den 15. gangen Årets unge bonde skal kåres. Denne gangen er alle tre kandidatene kjøtt- og melkeprodusenter.
Fjellandbruk i Valdres
Jørgen Andrisson Kvam og Thea Sandsengen driver garden Kvam i Vang i Valdres. Paret har en melkekvote på 250 tonn, og de har 20 kalvinger med Limousin året rundt. Ammekyrne går ute med kalvene i fem-seks måneder, og Jørgen og Thea driver også aktiv stølsdrift med melkekyrne om sommeren. Garden har også ei gardssag.
Maskinlag i Surnadal
Vetle Sæterbø Skei driver med kjøtt- og melkeproduksjon i Møre og Romsdal med en kvote på 400 tonn melk. Sammen med noen naboer har Vetle startet Bæverdalen maskinlag. Bøndene har gått over til silo og bruker en selvgående finsnitter. Opplegget har redusert maskinkostnadene for hver enkelt bonde, samtidig som maskinlaget har styrket det sosiale fellesskapet og samarbeidet mellom dem, heter det i beskrivelsen.
Fjøssutvidelse i Troms
I Bardu driver Harald Bjørnsen Østhagen gard, hvor han produserer 250 tonn melk og 25 tonn storfekjøtt. Han er siste husdyrprodusent i grenda, men lar ikke det stoppe seg. Nå er han i gang med å utvide fjøset, sette inn melkerobot og doble produksjonen av melk.