Jørgen Andrisson Kvam og Thea Sandsengen poserer ute med ei av melkekyrne.
Jørgen Andrisson Kvam og Thea Sandsengen driver med kjøtt og melk i Vang i Valdres.

Fjellandbruk, maskin­lag og fjøs­utvidelse i Årets unge bonde

Det er noen av stikkordene til finalistene i Årets unge bonde. De har også alle tre en ting til felles: De driver med melk- og kjøttproduksjon.

Publisert

10 semifinalister har blitt til tre finalister i det som nå er den 15. gangen Årets unge bonde skal kåres. Denne gangen er alle tre kandidatene kjøtt- og melkeprodusenter.

Fjellandbruk i Valdres

Jørgen Andrisson Kvam og Thea Sandsengen poserer ute med ei av melkekyrne.
Jørgen Andrisson Kvam og Thea Sandsengen driver med kjøtt og melk i Vang i Valdres.

Jørgen Andrisson Kvam og Thea Sandsengen driver garden Kvam i Vang i Valdres. Paret har en melkekvote på 250 tonn, og de har 20 kalvinger med Limousin året rundt. Ammekyrne går ute med kalvene i fem-seks måneder, og Jørgen og Thea driver også aktiv stølsdrift med melkekyrne om sommeren. Garden har også ei gardssag.

Maskinlag i Surnadal

Vetle Sæterbø Skei i melkekufjøset i Surnadal.
Vetle Sæterbø Skei fra Surnadal er en av finalistene i Årets Unge Bonde 2024.

Vetle Sæterbø Skei driver med kjøtt- og melkeproduksjon i Møre og Romsdal med en kvote på 400 tonn melk. Sammen med noen naboer har Vetle startet Bæverdalen maskinlag. Bøndene har gått over til silo og bruker en selvgående finsnitter. Opplegget har redusert maskinkostnadene for hver enkelt bonde, samtidig som maskinlaget har styrket det sosiale fellesskapet og samarbeidet mellom dem, heter det i beskrivelsen.

Fjøssutvidelse i Troms

Harald Bjørnsen fra Bardu poserer smilende midt ute i enga.
Harald Bjørnsen er siste husdyrbonde i bygda, men det tar ikke humøret fra ham.

I Bardu driver Harald Bjørnsen Østhagen gard, hvor han produserer 250 tonn melk og 25 tonn storfekjøtt. Han er siste husdyrprodusent i grenda, men lar ikke det stoppe seg. Nå er han i gang med å utvide fjøset, sette inn melkerobot og doble produksjonen av melk.

Powered by Labrador CMS