Roy Vidar Svendsen i gang med å fylle kunstgjødsel i tanken.
Roy Vidar Svendsen var i gang med å gjødsle tredjeslåtten da vi traff ham midt i juli.

Gjødsler tredjeslåtten i juli

HELT PÅ JORDET: Melkebonden Roy Vidar Svendsen på Nedenes ved Arendal er allerede ferdig med deler av andreslåtten. Onsdag kveld denne uken var han i full gang med gjødsling av tredjeslåtten.

Publisert

Etter tørkesommeren 2018 måtte Roy kjøpe fire trailerlass med frøhøy fra Danmark for å få nok grovfôr. 

- Jeg var ekstremt opptatt av å ta godt vare på alt jeg kunne produsere selv. Jeg valgte å kutte ut knivene på pressa, fordi det drysser litt mellom rullene når kuttinga er inne. Heldigvis har jeg en god kutter i fjøset, så jeg slapp unna at dyra dro inn for mye fôr, sier han

Gode avlinger i 2019

Avlingene hittil i år er ikke til å sammenligne med fjoråret. Svendsen driver 650 mål gras, og tørkesommeren 2018 ga ei totalavling på 860 rundballer. Førsteslåtten i år ga toppresultat med 1300 baller. 

- Jeg ser lyst på situasjonen nå, sier han.Det er vanlig å høste tre slåtter på Sørlandet. Enga er stort sett sådd med enten Spire 10, eller Spire Surfor normal. Arealet som skal gi tredjeslått i år har fått 3,5 kubikk med møkk, og i tillegg blir det gjødsla med 40 kg. Yara NS 27-0-0 pr. dekar.

Nesten nytt robotfjøs

Roy Vidar bygde nytt robotfjøs i 2012. Han eier cirka 400 tonn i kvote og leier 160 tonn i tillegg. Alt fôret blir lagret i rundball. Pressa er ei McHale Fusion 3. Hovedtraktoren hos Svendsen er en Massey Ferguson 6616. Den er ikke mange år gammel, men har allerede gått 5000 timer.
- Her som det er flatt går det greit å dra pressa med en firesylindra traktor. Neste gang jeg skal handle traktor blir det nok en Massey Ferguson igjen. Eik senteret i Rykene ligger ikke langt unna, og de har gitt meg bra service, forteller han. Jeg har i grunnen litt lyst til å prøve en Fendt. Det er nok en bedre traktor, men jeg synes den koster i overkant mye, sier han.

Powered by Labrador CMS