Quinoa-planter vokser i fjellssiden i Andesfjellene.
Quinoa vokser i det spesielle klimaet i Andesfjellene og har brukt mange år på å aklimatisere seg til danske forhold.

Superplanten til 100 kroner kiloet

Danskene skal i år starte kommersiell dyrking av den proteinrike planta quinoa fra Sør-Amerika. Pris i butikk: 100 kroner kiloet.

Publisert

Quinoa betegnes ofte som den mest potente planta i verden. De små, lyse, røde eller sorte frøene består av 15 prosent protein og inneholder alle de essensielle aminosyrene, som kroppen ikke sjøl kan produsere, skriver foodculture.dk.

Lyse quinoafrø i en glassbolle.
Frøene av quinoa-planten har flere farger. Her den lyse varianten.

Quinoa er glutenfri

Quinoa har også et meget høyt jerninnhold og er svært relevant for mennesker som vil leve glutenfritt.  Folk som lever glutenfritt kan få mangelfull ernæring. Og det er her quinoaen kommer inn i bildet etter som den har optimal proteinsammensetning.

Den kan erstatte mel i brød, men inneholder altså ikke noe gluten og er svært populær i hippe miljøer i København. Den minner litt om bulgur og har også mange andre fordeler som begeistrer forskerne.

- Vi betrakter quinoaen som det sunneste planteproduktet som overhodet finnes, sier Sven-Erik-Jacobsen ved Københavns Universitet. 

Han forsker på plantebaserte proteinkilder og er mannen bak de tre første quinoa-sortene som er tilpasset dansk klima og som nå skal prøves ut i fullskala.

En nokså skrøpelig plante

Quinoa stammer fra Andesfjellene i Sør-Amerika og har til nå vært vanskelig å dyrke utenfor dette kontinentet og har gitt små avlinger når man har lykkes. Men siden 1990-åra har Sven-Erik Jacobsen samarbeidet med bønder og forskere for å tilpasse quinoaen til det danske klima. 

Det vanskeligste har vært å knekke koden for hvordan den skrøpelige planta skal dyrkes når den blir tatt vekk fra det spesielle tropiske klimaet i Andesfjellene.

I begynnelsen måtte Jacobsen følge plantas naturlige og innebygde rytme og høste den ved juletider. Men ved å velge ut spesielle planter og krysse år etter år, har han endelig fått fram en quinoa som kan høstes i slutten av august.

Dyrkningsteknikken nesten på plass

I år skal den dyrkes kommersielt for første gang i Danmark, og Jacobsen tror ikke det dyrkningstekniske vil bli noe problem. I de siste fire åra har en rekke danske bønder deltatt i et forskingsprosjekt, ledet av Jacobsen, med blandet hell. Men i fjor fikk én av bøndene den beste quinoaavlinga til nå i Danmark. 

Sjøl om ikke dyrkingsteknikken sitter helt ennå, tror ikke prøvekaninene at det er der skoen vil trykke. Bøndene er mer spent på om forbrukerne vil kjøpe den danske quinoaen og hvordan markedet utvikler seg.

Radrenseren tar ugraset

En annen utfordring er ugraset. I Andesfjellene sørger lite nedbør for at quinoa har liten konkurranse fra ugraset. I utgangspunktet er den eksotiske planta ikke skapt for krigen med det danske ugraset.

Quinoaen kommer opp etter bare fire dager, men så står den stille én måned, hvor den bare bruker tida til å sette røtter. I denne perioden er det viktig å holde den rein for ugraset, så den ikke «spises» opp. Hemmeligheten er å bruke en radrenser til å luke rundt den mikrolille planta, som bare måler to til tre centimeter den første tida.

100 kroner kiloet for quinoa

Det danske bakeriet Aurion selger brød, kaker og mysli av quinoa, importert fra Sør-Amerika. De er klare til å kjøpe 20-30 tonn danskprodusert vare. Det eneste området hvor den danske quinoaen ikke kan hamle opp med den importerte, er når det gjelder litiuminnholdet.

I skrivende stund er prisen for rå quinoa over 100 kroner kiloet. En meget høy pris, sier Jacobsen, som regner med at den vil falle i takt med at forskes mer på dyrkningsmetodene.

Det forskes i flere land

Foreløpig har ikke Jacobsen lykkes med å få noen danske frøfirmaer til å registrere de tre sortene professoren har utviklet. Sjøl har han ingen kommersiell interesse i quinoasortene. 

Det er ikke bare i Danmark man planlegger kommersiell dyrking av quinoa, men også i Nederland, Frankrike og England.

Powered by Labrador CMS