Du skal få en dag i måra …
LEDER: – Jeg vet ikke om jeg kommer på jobb i morgen, det er godt mulig jeg må være hjemme og pumpe vann.
Noen ganger kommer nyhetene litt vel tett på, også for oss i media. Denne gangen var det bokstavelig talt fare for at de skulle drukne potetsenga til BG-bonden.
Denne sesongen har flere av journalistene i redaksjonen sjonglert jobb og mulige kriser om hverandre. Akkurat slik mange andre bønder gjør rundt omkring. Nok en sommer har vi sett bønder bistå ved slukking av skogbranner. Gardbrukere med gravemaskiner har kjempet mot flommen. Og når de ikke hjelper andre, har de måtte kjempe mot håpløse forhold på egen gard.
Ødelagte avlinger
Det har rett og slett vært en sommer der det ene har avløst det andre, fra tørke i juni til vassmetting av jord etter regn hele juli til ekstremværet «Hans» i august. Det setter spor.
Flere potetprodusenter langs potetbeltet ved Glomma, men også rundt Hønefoss, har fått avlingene lagt under vann. Andre har ikke kommet utpå for å sprøyte med tørråte. I kornåkrene ser vi både etterrenning og aksspiring. Andre steder bærer åkeren preg av at bonden har valgt å la sprøyta stå fordi kostnaden ikke har stått i forhold til antatt avlingsnivå.
Fôrmangel og dårlig økonomi
Og det er bare i den sørlige delen av landet. Samtidig som vi drukner i sør, har vi tørke i nord. Grasavlingene er truet enten det er av regn eller sol.
Flere advarer om at fôrmangel kan føre til nedslakting av besetninger. Det kommer samtidig som Nortura varsler om svakere salg av storfe enn ventet og allerede har kuttet kraftig i engroprisen for storfe.
Ser fram mot neste sesong
En ulykke kommer sjelden alene, heter det, og det har denne sommeren demonstrert. Men Alf Prøysen har også lært oss at «du skal få en dag i mårå som rein og ubrukt står med blanke ark og farjestifter tel.» Og er det noe vi beundrer hos den norske bonden, så er det nettopp stå-på-viljen og evnen til å plukke opp fargestiftene og gi seg i kast med de blanke arkene en gang til. «Ja, det var tøft, men vi prøver på nytt neste år.»
I skrivende stund forbereder vi oss til Agrisjå, men innen du leser dette er landbruksmessa allerede over. Forhåpentligvis har arrangementet blitt nettopp det pusterommet og den sosiale vitamininnsprøytingen landbruket trenger etter sommeren. Vi er i alle fall klare til å bla forbi sommeren 2023 og se hva vi skal fylle de blanke sidene med framover.