Ni trinnløse traktorer med ulike redskaper plasert ute på et jorde med journlister rundt i gang med å teste dem.
Vi har testet ni trinnløse firesylinda traktorer.

Ni trinnløse firere sluppet løs

Aldri tidligere har noe norsk tidsskrift testet traktorer grundigere.

Publisert

Ute på et jorde i Finland, september 2016: En håndfull traktorer av ulikt opphav, men omtrent like store, gjør meget forunderlige bevegelser. Den første begynner å kjøre, får justert litt på redskapen, men stopper brått opp. Neste traktor drar avgårde, først rolig, så hurtig, så rolig, så hurtig igjen.

Samtidig løfter traktor nummer én opp redskapen, kjører litt fram, rygger litt tilbake, og er i gang igjen. En tredje traktor har gjort unna store arealer uten stans, mens to andre traktorer holder på å skifte redskap i et hjørne av åkeren.

Grundighet

For utenforstående kan det se ut som om traktorførerne har behov for særskilt tilsyn. Men det er ikke tilfelle. Riktignok jobber noen i par, andre kjører hver for seg, men felles for dem alle er at de har spesielt definerte oppgaver som de vil ha traktorene til å utføre.

Hvordan fungerer traktoren på vendeteigen? Er sikten grei? Jobber transmisjonen stabilt, og hvordan oppfører motor og motorstyring seg når kraftuttak koples inn og ut og ymse varianter av hastighets- og turtallsminner aktiveres og deaktiveres?

Notisblokker og fotoapparater brukes flittig, og en perm med 40 skjemasider stadig er gjenstand for pennens noteringer.

Nøyaktighet

Men et detaljert testskjema er ikke nok. Traktorene spennes sjølsagt foran dynamometeret, og de drar bremsevogna for å måle trekkeffekten. Hvor mye av den oppgitte effekten er tilgjengelig? Vekt og sikt måles og noteres.

Sjøl om det er tidlig på høsten, skiftes innholdet i tanken til vinterdiesel. Alle traktorene skal stå ett døgn nedfrosset i kuldekammeret så de er tvers igjennom iskalde. Deretter tester vi kaldstart og varmeapparat. Alt dette utføres av vårt sertifiserte testlaboratorium.

Den mest avanserte traktorklassen

Setter du deg inn i en moderne traktor i denne klassen, omringes du av høyteknologi. Det er fort gjort å bli blendet, til og med bokstavelig talt, av flotte terminaler og fasinerende funksjoner.

Selgerne har ingen problemer med å kunne legge fram en lang skryteliste. Vår jobb har vært å skille de gode fra de mindre gode. Det er både enkelt og krevende.

Side om side

Du merker forskjeller med en gang du setter deg inn. På enkelte traktorer lukker døra lett og presist. På andre traktorer må vi dra til av full kraft, og først på andre eller tredje forsøk er den skikkelig i lås.

På én traktor trenger du omtrent et halvt minutt hver gang du kommer ombord for å aktivere ulike systemer. En annen trenger betenkningstid hver gang du skifter kjøreretning, mens en tredje krever at du finner riktig knapp hver gang du vil veksle mellom spak- og pedalmodus.

Disse forskjellene er åpenbare når vi har traktorene side om side, men de er vanskelige å oppdage om du prøver én traktor om gangen.

Vi har hatt muligheten til å hoppe fra traktor til traktor, og prøve dem flere ganger når vi oppdager noe nytt vi lurer på. Det har gitt tydelige resultater.

Sylfersk

Fire av de ni testede traktorene ble utlevert til oss før de offisielt var lansert. To andre er helt ferske i dette segmentet. Og aldri tidligere er en slik samling av sterke trinnløse firere satt opp mot hverandre.

Powered by Labrador CMS