Fest og samhold

LEDER: Etter en våt sesong i fjor, etterfulgt av en uvanlig lang vinter flere steder, og deretter den verste tørkesommeren i en mannsalder, har landbruket vist én ting: det er samhold og solidaritet blant bønder i Norge.

Publisert

Denne lederartikkelen er hentet fra Bedre Gardsdrift nr 08/2018.
Bli abonnent du også.

Agroteknikk 2018 åpner snart dørene, og i disse dager er bransjen i gang med den aller siste innspurten. Maskiner skal flyttes, stander skal rigges, og tilbud skal gjøres klar.

Vi vet at mange av dere har gledet dere i mange måneder allerede, enkelte har gledet seg helt fra vi ga bort de første billettene allerede før jul i fjor. Agroteknikk er en unik sjanse til å få sett det som er av nye maskiner og redskap på ett brett. Mens bransjen håper å dra i havn mange nye avtaler, håper investeringsvillige bønder å kunne dra nytte av gode messetilbud.

Men Agroteknikk er selvsagt så mye mer enn en handelsarena. Vel så viktige er det sosiale rundt messa. Med rundt 35 000 landbruksinteresserte besøkende er Agroteknikk stedet der du like gjerne støter på kompisen fra landbruksskolen som nå er bosatt på andre siden av landet, som at du går på naboen eller andre sambygdinger.

Agroteknikk er landbrukets egen festhelg, med sosialt samvær, konsert, festmiddag eller kanskje en pubrunde etter dørene stenger. Og i år synes vi bonde-Norge har grunn til å feire seg selv. For etter en våt sesong i fjor, etterfulgt av en uvanlig lang vinter flere steder, og deretter den verste tørkesommeren i en mannsalder, har landbruket vist én ting: det er samhold og solidaritet blant bønder i Norge.

Mens både myndigheter og bransjen i vårt naboland var tidlig ute med å skjønne alvoret og love støtte da tørka rammet Sverige, fikk norske gardbrukere knapt lokket en politiker ut på jordet for å se på elendigheta. Enda lenger inne satt det for politikerne å gi noen form for krisehjelp.

Men når myndighetene svikter, stiller bøndene opp for hverandre. Vi får ikke fullrost næringa for innsatsen som er lagt ned i sommer. Bønder får mye negativ omtale i media, men den fôrdugnaden vi har sett over hele landet for å redde kollegaer i krise viser hvor løsningsorientert bondesamfunnet er. Halm har blitt presset og lutet, nedlagte bruk er utlånt til beitemarker, kårkaller har hentet fram ljå og tohjuls slåmaskiner for å høste i bratta, og lauving har igjen blitt et begrep og en praksis.

Vi skal på ingen måte late som at alt er fryd og gammen. Mye av fôret i år holder naturlig nok en lavere standard enn ellers, noe som vil påvirke ytelse og økonomi. Det er heller ingen dans på roser å skulle fôre med ammoniakkbehandlet halm. Men den felles innsatsen for å berge mest mulig fôr har sørget for at fôrkrisa ikke ble fullt så omfattende. Derfor synes vi at dere skal benytte anledningen til å gi hverandre et klapp på skuldra og feire dere selv litt. Godt jobbet, og riktig god Agroteknikk!

PS: Du treffer oss på stand D02-05. Kom gjerne innom!

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS