LEDER:

Et par hender fulle av korn
Tollvernet har trygget norsk matproduksjon i lang tid, nå er ikke tiden for å eksperimentere med å fjerne det.

Beredskap har en pris

Så er vi i gang igjen. «Uten tollvern kunne maten i Norge vært billigere.»

Publisert

Det er Ivar Gaasland som er ute og leker seg med kontrafaktiske teorier igjen. BI-akademikeren har skrevet kronikker om samme tema hvert eneste år i en årrekke.

I NRK-saken trekker journalisten inn Trump og hans bruk av importvern som et maktmiddel. Men om noe burde det være et forsvar for vårt eget importvern for å ta vare på norsk matproduksjon.

Muliggjør norsk matproduksjon

Det norske importvernet er ikke innført på slump av en løs kanon, det er opprettet for å gjøre det mulig for norske matprodusenter å fortsette å produsere mat. 

Norske bønder opererer i en oljebasert økonomi, i et kaldt klima, med krevende arrondering og i et gjennomregulert samfunn med strenge krav til både dyrevelferd, menneskevelferd og klima og miljø. Det koster. Og det gjør det vanskelig for en norsk bonde å konkurrere på pris med andre land hvor både regelverk og naturgitte forutsetninger er helt annerledes. Tollvernet gjør det mulig.

Nå er det nok av BI-folk som mener at konkurranse er konkurranse og bør gjelde på alle områder i samfunnet. Vi andre ser et par, tre små problemer med det scenarioet.

Som transportsvikt.

Som pandemi.

Som tørke.

Som krig.

Gjør vi nok for matsikkerheten?

De siste fem årene har Norge – og verden – fått oppleve hvor viktig matsikkerhet her.

Vi kan ikke stole på at vi vil klare skaffe alle landbruksprodukter fra utlandet.

Vi bør ikke stole på det.

Beredskap koster. Matsikkerhet koster.

I en tid hvor vi er omgitt av usikkerhet på flere fronter, burde spørsmålet heller være: Har vi gjort nok for å sikre norsk matproduksjon?

 

Powered by Labrador CMS