Norsk innovasjon
- fra jordet til messehall
LEDER: Flere av nyhetene til Agroteknikk er tenkt ut av en gardbruker. Det overrasker ikke oss i Bedre Gardsdrift.
Om få uker går Agroteknikk 2021 av stabelen, en begivenhet som bransjen legger ned stort arbeid i hver gang, men som mange av oss nok ser ekstra fram til etter det siste halvannet året i pandemiens tegn.
Tradisjonen tro blir messehallene fylt opp med redskaper og maskiner, og produsenter og leverandører ser sitt snitt til å vise fram alt det siste av nyheter. Mange av dem ville du finne omtalt i utgaven av Bedre Gardsdrift og her på nettsiden vår, men noen er faktisk hemmelige helt fram til åpningen av messen. Det er med andre ord mye å se fram til for den som legger turen til Lillestrøm i november.
Egen innovasjonspris
De beste nyhetene bærer preg av at noen har støtt på et problem, sett nøye på det og tenkt ut en løsning.
Det som er gledelig når vi vi har gått gjennom alle nyhetene, er å se hvor mange som kommer fra norske produsenter. Ja visst finner vi nyheter fra de internasjonale traktorselskapene og fra diverse produsenter i utlandet, men mange av de største innovasjonene denne gangen er norske. De beste nyhetene bærer preg av at noen har støtt på et problem, sett nøye på det og tenkt ut en løsning for å gjøre det bedre eller for å skape et helt nytt produkt som svar på problemet. Dette er ikke produkter som bare har fått noen små justeringer slik at de kan kalles nyhet, dette er produkter som bringer utviklingen framover.
For aller første gang blir det delt ut en egen innovasjonspris, som går til tre vidt forskjellige produkter. Det eneste de har til felles er at de alle er tenkt ut, utviklet og produsert i Norge. Det samme gjelder også tre av sju produkter som får tildelt gullakset.
Oppfinnsomme bønder
Vi noterer oss også at flere av nyhetene til Agroteknikk er tenkt ut av en gardbruker. Det overrasker oss ikke, det er gjerne de som vet best hvor fjøsstøvelen trykker.
Og at den norske bonde er både kreativ og hendig med sveisemaskina har vi for lengst fått dokumentert. Etter mer enn 40 år med Bedre Gardsdrift har det knapt vært en utgave av bladet uten at vi har presentert en rekke småsmarte grep og nye løsninger unnfanget av kreative bønder, for maken til oppfinnsomhet som finnes rundt på norske garder, skal du lete lenger etter. Da er det spesielt moro å se at flere av dem har tatt skrittet ut fra gardsverkstedet og inn i messehallene.