Epletrær ved fjorden med en regnbue som går ned i vannet i bakgrunnen
Epledyrkere har lært ny metode fra Nederland.

Beskjæring av røttene gir flere epler

Norske fruktdyrkere har begynt å trimme røttene til epletrærne. Det gir økt avling.

Publisert

- Når røttene blir trimme, bruker trærne kraften til å produsere frukt av enda bedre kvalitet, sier Pernille Rød Larsen,  sivilagronom i gjødselselskapet Yara.

Flere epler med beskjæring av røtter?

Derfor er det ikke bare det gode sommerværet som er grunnen til den store avlingen av norske epler i år. De siste årene har epleprodusenter fra blant annet Lier, Telemark og Hardanger tatt et skippertak for å få flere og bedre epler.

- Norske epledyrkere legger ned mye arbeid i å dyrke fram saftige og smakfulle epler, sier Rød Larsen.

Henter kunnskap fra Nederland

- Dyrkerne vet stadig mer om beskjæring og gjødsling. I Nederland har man oppnådd svært gode resultater ved å trimme røttene, og det har nå dyrkere i Norge også begynt med, sier Maya Bojesen, rådgiver i Frukt og bærrådgivningen Øst.

Nederlandsk ekspertise har besøkt mange av de norske bøndene og lært dem opp i rotbeskjæring.

Klipper røtter såvel som grener

- Nå klipper vi både grener og røtter, og vi er blitt flinkere til å gjødsle gjennom hele sesongen, sier Sigrid Hellum på Hellum Gård i Lier.

- Bedre kunnskap om beskjæring og gjødsling gir mer frukt. Beskjæringen av røttene reduserer veksten av treet og får treet til å produsere flere epler, sier rådgiver Maya Bojesen.

Powered by Labrador CMS