Beskjæring av røttene gir flere epler
Norske fruktdyrkere har begynt å trimme røttene til epletrærne. Det gir økt avling.
- Når røttene blir trimme, bruker trærne kraften til å produsere frukt av enda bedre kvalitet, sier Pernille Rød Larsen, sivilagronom i gjødselselskapet Yara.
Derfor er det ikke bare det gode sommerværet som er grunnen til den store avlingen av norske epler i år. De siste årene har epleprodusenter fra blant annet Lier, Telemark og Hardanger tatt et skippertak for å få flere og bedre epler.
- Norske epledyrkere legger ned mye arbeid i å dyrke fram saftige og smakfulle epler, sier Rød Larsen.
Henter kunnskap fra Nederland
- Dyrkerne vet stadig mer om beskjæring og gjødsling. I Nederland har man oppnådd svært gode resultater ved å trimme røttene, og det har nå dyrkere i Norge også begynt med, sier Maya Bojesen, rådgiver i Frukt og bærrådgivningen Øst.
Nederlandsk ekspertise har besøkt mange av de norske bøndene og lært dem opp i rotbeskjæring.
Klipper røtter såvel som grener
- Nå klipper vi både grener og røtter, og vi er blitt flinkere til å gjødsle gjennom hele sesongen, sier Sigrid Hellum på Hellum Gård i Lier.
- Bedre kunnskap om beskjæring og gjødsling gir mer frukt. Beskjæringen av røttene reduserer veksten av treet og får treet til å produsere flere epler, sier rådgiver Maya Bojesen.