NH TG285 med gjødselvogn Jaget vilt
NH TG285 med gjødselvogn Jaget vilt

Bøndene må beherske seg!

- Bøndene må beherske seg og ikke kjøpe så store redskap. De hører ikke hjemme på vegene, sier avdelingsingeniør Johan Vassbø ved Statens Vegvesen region vest.

Publisert Sist oppdatert

Utsagnet står å lese i dagens utgave av Jærbladet. Bakgrunnen er nye tilskuddsregler for nedfelling av gjødsel. Mange bønder ønsker å bytte ut breispreding av gjødsel med nedfelling. Sigve Dalen fra Bryne har startet import nedfellere. Ikke overraskende er nedfellingsutstyret breiere enn 2,55 meter ved transport. Det liker ikke Statens vegvesen.

To tunger

Vassbø sier til Jærbladet at gjødselvogner og annet utstyr ikke skal være breiere enn 2,55 meter dersom det skal kjøres på veg. Skal redskapet derimot flyttes fra en gard til en annen gjelder den generelle dispensasjonen på 3,5 meter.

Staten oppfordrer altså bøndene til å bli mer miljøvennlig gjødselspredning og gir ekstra tilskudd for dette. Samtidig stikker de kjepper i hjulene når det gjelder å få utført sjølve jobben.

Vassbø kommenterer også saken om Eivind Hellestø som i fjor ble stoppet og bøtelagt fordi han kjørte vann til fjøset.

- Vogna var for bred til å brukes til transport. Det var ulovlig. Han kunne kjørt med den tom og fylt på vann når han kom fram, sier avdelingsingeniøren til Jærbladet.

5 kilometer +

Ifølge Vassbø er 5 kilometer regelen nå historie.

- Før var grensa på fem kilometer, men det er endra nå. I slike tilfelle må en vurdere saken for det er ikke klare reglar, men det skal vera i rimeleg nærhet. Bønder på Jæren kan ikke transportere gjødsel ned til leiejord i for eksempel Egersund, seier Vassbø.

Må vente å se

Assisterende landbruksdirektør i Rogaland, Joar Oltedal, sier i en kommentar til Jærbladet at han er klar over problemet med bred redskap, men at det er vanskelig å gjøre noe med forskriftene. Oltedal vil ta saken opp med Vegdirektoratet og ber bøndene vente å se hva som kommer ut av samtalene