Du er her

Seksmeters tohjulstraktor

Nylig arrangerte Norsk Landbruksrådgivning Østafjells grasdag på Gol. Brielmaier var på plass, og demonstrerte to sammenkoplede tohjulstraktorer, som gir en slåttebredde på seks meter. I tillegg er doningen fjernstyrt.
Av Ola Tande
Publisert 08.06.2015 10:45

De to sammenkoplede maskinene kan betjenes manuelt, eller ved hjelp av fjernstyring. I manuell modus er maskinene programmert slik at én er sjef, mens den andre synkroniseres automatisk og kopierer bevegelsene. Maskinene kan også utstyres med GPS-autostyring. Da definerer du yttergrensene med et drag rundt jordet, mens maskinen gjør resten selv. Fra fabrikk er alle klargjorte for både fjernstyring og GPS. 

Bensinmotoren driver tre hydraulikkpumper, der den ene leverer olje til redskapet, mens de to andre sørger for fremdrift i tre hastighetstrinn. Den hydrauliske drivlinjen skal, i følge produsenten, redusere vedlikeholdsbehovet sammenliknet med tradisjonelle mekaniske drivlinjer. I tillegg byr den på nyttige funksjoner, som eksempelvis høyere rotasjonshastighet på nedre hjul, slik at maskinen er enklere å holde i samme høyde når du jobber i sidehelling.

Det finnes tre motoralternativer, 18, 27 og 29 hk. Knivbjelkene leveres i bredder fra 1,25 til 3,5 meter. Av andre redskaper kan vi nevne høysvans, venderive, beitepusser, kost, snøfreser og snøskjær. 

Hjulene, eller piggvalsene, kan leveres i flere bredder og piggene er utskiftbare. I tillegg kan maskinene leveres med en kombinasjon av piggvalser og tradisjonelle gummihjul, eller bare gummihjul.

Brielmaier produserer om lag 300 maskiner årlig. Mesteparten leveres til Tyskland, Østerike og Sveits. Her i Norge er det solgt fem maskiner hittil i år.