Lang og traurig kornsesong
HELT PÅ JORDET: Først brukte kornet en liten evighet på å modne, og så satte regnet inn. Vi har møtt en bøndene som har jobbet som en helt på jordet for å få kornet i hus.
Sigmund T. Pettersen dyrker 650 dekar med korn i Gjerdrum i Akershus. Vi treffer ham ved kornsiloen på Kløfta idet han tømmer et lass med korn så støvskya står.
– Det er ikke alle lass vi har levert i år som det har støvet så mye av, sier han.
Dobbelt så lang tid
Kornet ble høstet dagen før, da det både var litt sol og vind. Slik har det ikke alltid vært de siste ukene.
– Sesongen har vært lang og traurig. Vanligvis bruker vi to uker på treskingen. Nå har vi brukt en måned, og vi er ennå ikke ferdige, sier han.
Spirer i stående åker
Som så mange andre i Østlandsområdet har han opplevd en vanskelig høstsesong med mye fuktighet og få og korte oppholdsperioder.
– Det har spirt i havren spesielt, men også i hveten har det spirt noe i stående åker. Bygget her har faktisk klart seg bedre, forteller han.
Det har ikke gjort ting bedre at kornet har modnet seint.
– Vi skulle normalt startet treskingen i midten av august, men kornet var ikke modnet før i starten av september. Da satte regnet inn, så det har blitt en del legder.
Fordel med liten tresker
Sigmund jobber til daglig på Eik-senteret på Kløfta, og det bærer naturlignok maskinparken preg av. Han og kårkallen har med seg en Massey Ferguson 7618 og en MF 6480, begge med Dyna 6. Kornhengerne er henholdsvis en Weckman WS130 og en Junkkari 120.
Treskingen er gjort med en Massey Ferguson C6-tresker. Med sine 14 fot skjærebordsbredde er det av de mindre treskerne i serien.
– Det har vært en stor fordel i år, for det har vært vått i bakken, forteller Sigmund.
Merkelig sesong
Sigmund er deleansvarlig hos Eiksenteret Køfta, og han karakteriserer årets sesong som merkelig.
– Det har gått mindre deler enn vi venter i en så dårlig sesong. Det pleier å ryke en del bolter og deler, men det har vi nesten ikke sett i år. Vi vet egentlig ikke hvorfor. Det er mulig det begynner å bli så mange nye treskere her i området at det gir utslag, sier Sigmund.
Helt på jordet
Da vi spurte brukerne av nettsida vår hva de savnet, var det flere som ønsket mer stoff fra garder rundt omkring.
De fyldige gardsreportasjene og de grundige testene vil fortsatt være forbeholdt bladet, men framover vil vi sporadisk bringe dere små snutter fra gardslivet også her på nettsiden.
I serien Helt på jordet stopper vi på våre turer rundt omkring i Norge og tar en kjapp prat med bønder på jordet.