Ingen jul uten varme ullsokker
10. desember: Enten du er den som strikker raggsokker eller den som mottar dem – det finnes knapt et juletre hvor det ikke ligger minst ett par ullsokker under.
Hva er vel deiligere enn å labbe rundt i koseklær og varme ullsokker på førstedag?
Selv om en og annen veganer vil ha seg frabedt at vi synger «Bæ, bæ lille lam, har du noe ull», så er det jo likevel fra sauen vi får dette fantastiske naturproduktet. Ulla varmer bedre enn noe annet, den krever mindre vask enn annet stoff, den er resirkulerbar og biologisk nedbrytbar.
Ull er gull
En periode var det slik at norsk ull sjeldent ble brukt til garn. I stedet ble det i stor grad sendt til utlandet for å bli til ulltepper. Det fikk enkelte til å gå ut og hevde at norsk ull er tull.
Nå heter det i stedet at norsk ull er gull. Norsk landbrukssamvirke intervjuet i fjor Ragnvald Svarstad ved Gudbrandsalens Uldvarefabrik som blant annet produserer bunadsstoff. Han vil gjerne bruke mer norsk ull i sin produksjon.
– Men det finnes ikke så store mengder norsk ull. Min oppfordring til den norske bonde er å fortsette med godt stell godt av dyra deres slik at fin ull kan oppdrives og vi kan bruke den i vår møbel og bunadsproduksjon, oppfordrer Svarstad.
Velg norsk
Vil du gjerne støtte norske bønder og sauehold når du strikker sokker til jul? Norges husflidslag har laget en fin oversikt som viser hvilke garn som er laget av norsk ull. Listen har vært en del av en fireårig satsing for å øke kunnskapen om, bruken av og tilgangen på norsk ull.
– Vi har hatt et strålende samarbeid med aktører i landbruket gjennom satsingsperioden. Både Norilia, Bondelaget og Bonde- og Småbrukarlaget, i tillegg til en rekke nisjeprodusenter av ull og garn over det ganske land har engasjert seg og dratt sammen for å løfte den norske ulla, forteller Sølvi Westvang, som har vært prosjektleder for denne satsingen.
Ingen jul uten ullsokker
#ingenjulutenbonden