Du er her

Fort fram med flaska!

Gi kalven råmjølk raskest mulig etter fødselen.
Av Bo Hansen
Publisert 02.10.2019 10:45

Allerede fire til seks timer etter fødselen er kalvens evne til å ta opp antistoffer (immunoglobulin) fra råmjølka betraktelig redusert. Etter ett døgn er den vekk, skriver den danske rådgivingstjenesten Seges, som understreker at kalven fødes helt uten beskyttende antistoffer.

Dersom du ikke fôrer ut råmjølka like etter utmjølking, anbefales det at den kjøles ned for å begrense bakterieveksten. Råmjølk bør bare oppbevares ett døgn på kjøl. Etter det kan den fryses ned ved -18 til -25 grader. Råmjølka holder seg ett år uten å ta skade. Når den tas opp igjen, bør den tines langsomt i vannbad ved maksimalt 50oC inntil temperaturen på råmjølka er 40-42oC.

 

 

 

Nøkkelord