Du er her

Bytter ut bondekost med burger

I en travel hverdag faller mange bønder for fristelsen til å hive i seg raske kalorier.
Av Bo Hansen
Publisert 07.09.2019 17:06

Bare en fjerdedel av norske bønder klarer å spise regelmessig og fullverdige måltider gjennom en hektisk arbeidsdag, viser en undersøkelse som Landkreditt Forsikring har fått gjennomført og gjengitt av Ruralis. Drøyt halvparten av deltakerne i undersøkelsen svarer at de som regel klarer å sørge for et fullverdig kosthold. 22 prosent oppgir at det er meget varierende eller at de som oftest ikke får det til.

Alarmklokkene går

– Resultatene gir en viss grunn til bekymring på bøndenes vegne. Dessuten vet vi at lange økter uten pauser og styrkende måltider øker risikoen for ulykker i landbruket, sier Ane Wiig Syvertsen, administrerende direktør i Landkreditt Forsikring.

En tredjedel av bøndene mener de er nøye med å sørge for at kostholdet skal være balansert og tilstrekkelig rikt på fisk, frukt og grønnsaker. Samtidig innrømmer over halvparten at de ikke legger nok vekt på dette, og mer enn én av ti svarer at de sjelden eller aldri tenker på det.

– Det er den siste gruppen er vi urolige for, sier Wiig Syvertsen.

Pølser og burger på bensinstasjonen

– Dagens bønder tilbringer mye tid i traktoren og er mindre fysisk aktive enn tidligere generasjoner. Samtidig er det lite som tyder på at kaloriinntaket går ned. Resultatet er økt kroppsvekt og at risikoen for hjerte- og karsjukdommer øker, ifølge Reidar Almås, professor emeritus i bygdesosiologi ved NTNU og forsker i Ruralis. Han begynte tidlig med helseundersøkelser i landbruket og allerede på 1980- og 90-tallet så han tendenser til kostholdutfordringer blant bønder.

– I mellomtiden har man fått større tilgang til usunn hurtigmat også på bygdene. Bondekosten byttes ut med burgere, og pølsedisken på bensinstasjonen er blitt fast lunsjsted for mange. To varme måltider om dagen er en dårlig oppskrift på god helse, hevder professoren.

Lite røyk og snus

Et gledelig funn i undersøkelsen er at forbruket av tobakk er lavt blant norske bønder. Knapt ni prosent svarte at de røyker og litt under 14 prosent bruker snus. 77 prosent svarte et klart «nei» på begge deler.