Du er her

BG 4/04: Gras

I Bedre Gardsdrift nr. 4 2004 er gras tema, men vi har også ryddet plass til en lang rekke andre saker.
Av Anonym
Publisert 01.12.1999 12:00

Traktortesten er av CaseIH Maxxima JX 90 U på 65 kW (88 hk). Den bygger på TL-serien fra NewHolland, og begge er nylig oppgradert. Det kan du også lese om i samme nummer.


Gras

Heller Sputnik enn roterande bordEin pakkar med satellittarmar er ofte eit betre val enn roterande bord, både med tanke på tempoet og enga.

Varig eng sparer peng?Langvarig eng gir mindre avling enn ei nyleg fornya eng. Meirverdien av den ekstra avlinga er ikkje overveldande, og den varige enga har andre verdifulle kvalitetar.

På jakt etter brukt presseEtt spett, to våkne øyne og rikelig med tid. Det kan holde deg unna mye trøbbel om du er på utkikk etter ei bra bruktpresse, mener Stein Lien ved Fron TraktorService på Vinstra. Vi gir deg ei detaljert sjekkliste før bruktkjøp.

Stropp eller stoppBehold tilhengerkarmene på, og stropp topplaget med riktige stropper, sier Øyvind Jørstad ved Steinkjer Trafikkstasjon. Han har anmeldt bønder som har sikret for dårlig, men ønsker helst å gi nyttige råd om hvordan du kjører sikkert.

Godkjente ensileringsmidler 2004Ensileringsmarkedet er i forsiktig endring. Bedre Gardsdrift har undersøkt marknadsandelar, og fortel kva middel som høver til kva bruk. Vi gir dessutan pris pr. tonn ensilert gras i landets einaste komplette oversikt over selde ensileringsmiddel.

Enkel eller avansert utfôring av rundballer?En bonde kjører rundballene rett inn på fôrbrettet med en gammel MF 135. På et annet bruk står ei fullfôrvogn med elektrisk drift, spesialbygd utmaterskrue og bevegelig fôrbrett. Hva er best?

Kalk gjerne ofteHugs å kalke, og gjer det gjerne ofte. Det er best for både avling og jord, i alle fall om du har langvarig eng.


Andre saker

Førstehjelp i KSL: Mjølkerommet er ikkje eit fôrromTo gode naboar hadde KSL-inspeksjon av kvar sin revisor. Dei fekk også kvart sitt svar på kor surmjølka til kalvane kan stå. Bedre Gardsdrift gir deg fasiten.

Først med førervernArne Grimstad fra Råde i Østfold utviklet Norges første godkjente førervern til traktor. I år er det 40 år siden Norge innførte krav om førervern.

Krevende overgang til mjølkerobotFjøsmesteren på Tomb sitter krumbøyd og konsentrert foran mjølkeroboten. Han skrur og mekker inne i enden av ei metallkasse mens han får hjelp via mobilen. Til tross for visse tekniske utfordringer, er han kjempefornøyd med nyfjøset fra i fjor sommer. Les mer om erfaringene.

Småsmart:
- Frontmontert pumpe og tank for sprøyta
- Dobbel gaffel med dobbel kapasitet
- Kompressor under taket sparer tid- Aluminiumsfolie og maling med rull

Leder: KSL er storskalaforsøk uten kostnadsgrenser
Forskerpris til Audun Korsæth
Ung BG-leser
ProduktnyheterVeteranen: Steyr 80, 1951-modell

Bedre Gardsdrift nr. 4 2004 ble postlagt 12. mai.