Agroteknikk 2018: Gullvinnerne

Av 115 nyheter fikk 6 gull. Her er de!

Publisert

2018 ble et rekordår for Agroteknikks nyhetskåring. Aldri før har det blitt meldt inn så mange nyheter fra produsenter og forhandlere. Etter at juryen hadde jobbet seg gjennom bunken, satt vi igjen med 115 som oppfylte kriteriene.

Noen nyheter er større enn andre og i løpet av de neste dagene vil alle bli lagt ut her på gardsdrift.no. Vi starter i dag med de seks vinnerne av Gullakset.

Ruller opp plasten

Agri Produkters plastoppruller forenkler jobben med å fjerne plasten i plansiloer når du skal ta ut fôr. Hjertet er en vinkelgirkasse hvor det på hver side er montert to plastrør som ruller plasten inn eller ut. Vinkelgirkassa drives enten av en batteridrill eller en elektrisk motor tilkoblet et batteri. Sistnevnte kan betjenes med en fjernkontroll fra traktorhytta. Motor, girkasse og batteri er montert på en slepesko som plasseres oppå plasten på midten av plansiloens kortende. Under slepeskoen sitter det en kniv som deler plasten i to før den trekkes inn på rullen. Du kan rulle opp 25 meter av plansiloen før du må skifte ruller. Agri Produkter, Stand: C02-12.

Foto: Agri Produkter

Vindsensor på gjødselvifta

Vindsensoren Amazone WindControl gir mulighet for korrekt spredebilde også når du gjødsler i vind. Sensoren kan monteres på Amazones sentrifugalspredere med ArgusTwin-overvåkningssystem. Ved å måle vindstyrke og vindretning kan systemet justere leveringstidspunkt og -hastighet for gjødsla på spredeskivene slik at spredebildet holdes konstant, i vindhastigheter opptil 10 m/s. 14 sensorer på tvers av spredeskivene kontrollerer at spredebildet blir riktig. A-K Maskiner, Stand: C01-19.

Foto: Amazone

Ny brøytehverdag

Tokvam Easyplan er en brøyte-app som er laget for planlegging, dokumentasjon og fakturering av brøyteoppdrag. I appen kan du legge inn hvor det skal brøytes eller strøs, og hvor snøen skal plasseres på én eller flere roder og adresser. Dette er spesielt nyttig når oppdragene omfatter mange roder og sjåfører, og skal bidra til mer effektiv og korrekt brøyting. I appen kan du registrere hindringer som eksempelvis kumlokk, og dele denne informasjonen med andre Easyplan-brukere i sanntid. Arbeidet dokumenteres fortløpende og appen byr også på automatisk generering av fakturagrunnlag. Easyplan er utviklet i samarbeid med Norkart som er landets største leverandør på programvare til kartløsninger, og kan brukes av både små og store entreprenører. Felleskjøpet Agri, Stand: B01-15.

Foto: Tokvam

Varsler om rovdyr umiddelbart

Findmys elektroniske sauebjeller med stressalarm gir umiddelbar melding til dyreeier hvis det oppstår uro eller stress i saueflokken, eksempelvis fordi den jages av rovdyr eller hund. Hvis en sau får en unormalt og stresset bevegelse vil et gyroskop i den elektroniske bjella registrere dette, og utløse varslinga. Dermed kan du reagere langt raskere enn når e-bjella kun sender til faste intervaller. For å redusere faren for falsk alarm, må sensoren være aktivert et visst antall ganger over en viss periode før den varsler. Findmy e-bjeller kommuniserer via satellitt. Bjellene har derfor dekning også i områder uten mobildekning. Findmy AS, Stand: D03-23

Foto:Findmy

Komplett gardsmeieri

Med Orbiter tilbyr Lely et komplett gårdsmeieri for konsummelk. Kapasiteten til anlegget er tilpasset mellom to og fire melkeroboter. I stedet for at melka hentes av en tankbil, går den rett til gårdsmeieriet. Når den er kjølt ned, går melka gjennom de samme prosessene som på et konvensjonelt meieri. Lelys tanke er at melkeprodusenter skal kunne hente ut større merverdi fra melka ved å forsyne et kjøpesterkt marked med fersk og sporbar kvalitetsmelk. Teknisk sett er det mulig å abonnere på melk fra én bestemt ku, eksempelvis Dagros. Da blir melka fra Dagros pasteurisert og homogenisert for seg, og tappet på en kartong eller flaske merket med Dagros. Fjøssystemer, Stand: A01-01

Foto: Lely

Beltedekk

Trelleborg PneuTrac er en blanding av dekk og belte, et beltedekk. Ubelastet er beltedekket rundt, men ved belastning presses nedre del av dekket sammen slik at det får en vesentlig lengre anleggsflate, bæreevne og trekkraft enn et tradisjonelt dekk med samme bredde. Dette er mulig takket være en spesiell konstruksjon av dekkets sidevegg som kombinerer en radiell sammentrykning og stor sideveis stivhet. PneuTrac er i utgangspunktet tenkt å erstatte små beltetraktorer i vin- og fruktproduksjon hvor det ofte er smalt, bratt og bløtt. En luftfylt kjerne gjør at dekket også kan brukes på veg. Trelleborg påpeker at brede ribber gir økt stabilitet i bratt terreng og maksimal trekkevne. Trelleborg Wheel Systems Nordic, Stand: T06.

Foto: Trelleborg

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS