Eldre mann trekker et juletre etter seg i snøen, like bak går ei vinterkledd jente.
Juletrehogst er koselig for liten og stor. Foto: Colourbox

65 prosent har hogget juletre selv

Å hogge juletre er en trivelig førjulstradisjon som står sterkt hos mange. Men ikke hogg uten lov.

Publisert

En undersøkelse utført av InFact på vegne av Stihl viser at så mange som 65 prosent av oss har hogget juletre selv i alle fall en gang i livet.

Spør grunneier først

Men det er ikke bare å gå ut i skogen og hogge det første og beste treet du finner.

– Det første du må sørge for er at du får lov av grunneier. Selv om det er mange trær i skogen, er det tyveri dersom du hogger uten lov, sier Pål Virik Nilsen i Stihl.

Tenk sikkerhet

Pass også på at sikkerheten er ivaretatt, ikke minst om du tar med deg motorsaga til skogs.

– Det er veldig dumt dersom en i utgangspunktet hyggelig tradisjon ender med skader, sier Nilsen og oppfordrer alle som bruker motorsag til å bruke riktig verneutstyr.

– Hjelm med visir og hørselvern er viktig, og ikke minst tettsittende hansker, helst av kromlær. Videre bør du bruke en bukse med verneinnlegg, samt vernesko med gripesåle.

Slik får du juletreet til å vare

Når treet er felt, har Virik Nilsen også noen råd til hvordan man får det til å vare lengst mulig.

– De ferskeste juletrærne hogger du selv, men det er viktig at man lar treet stå kjølig i dagene etter det er hogget, og gjerne har det i garasjen eller et annet sted som er litt kjøligere enn stua det første døgnet etter det er satt i juletrefoten. Det lønner seg å kutte av litt nederst på stammen før man plasserer det i juletrefoten. Treet vil da bedre ta til seg vann. Pass på at treet får nok med vann, avslutter Nilsen.

Powered by Labrador CMS