Driftsbygning ved Jønsberg vgs med beitende ku foran.
Jønsberg videregående skole byr på et unikt skolemiljø for elevene som går der, sier elevene som kjemper for bevaring av skolen.

Elevene kjemper for å bevare Jønsberg vgs

«La Jønsberg leve» harvet elevene på jordet etter at forslaget om å legge ned tradisjonsrike Jønsberg videregående skole ble lagt fram.

Publisert

Forslaget om å legge ned Jønsberg videregående kom i april. Bakgrunnen er at Innlandet fylkeskommune trenger å spare penger. Etter at forslaget kom på bordet, har mange uttalt seg. En av dem er Olav Nøkleholm. Han er elevrådsleder og klar i sin sak: Jønsberg kan ikke legges ned.

Olav Nøkleholm med ei av kyrne ved Jønsberg vgs
Olav Nøkleholm er avgangselev ved Jønsberg vgs, men kjemper nå for å bevare skolen for framtidige elever.

Nå jobber både ansatte og elever så godt de kan for å redde skolen.

– En ansatt ved skolen har fått ansvar for markedsføring i sosiale medier av skolen nå. Vi håper det gjør at vi når ut til flere om hvorfor Jønsberg er viktig både for oss elever, lokalsamfunnet og landbruket, sier han.

I tillegg til å bruke egne sosiale medier, har flere lokalaviser tatt kontakt, og en ansatt har blitt intervjuet på radio. Noen aviser har de også tatt kontakt med selv. Elevene setter stor pris på at andre rundt har tatt eget initiativ og hjelper dem med å få dekket saken.

Jønsbergs venner

Jønsbergs venner er et utvalg som jobber med saken om å beholde skolen, og de har en Facebook-gruppe for de som ønsker å se der.

Dette er Jønsberg videregående skole

Jønsberg videregående skole ligger i Stange kommune og ble etablert i 1847. Det gjør skolen til Norges eldste landbruksskole. Skolen har ca. 220 elever på videregående og 20-30 på voksenkurset Agronom. I tilknytning til skolen er et gardsbruk med rundt 1200 daa dyrka mark og 10 000 daa utmark og skog. Drifta består av økologisk mjølkeproduksjon med 450 tonn i kvote, økologisk sauehold med 15 vinterfôra søyer og kombinert griseproduksjonen. I tillegg har de gartneri og planteproduksjon med konvensjonell dyrking av korn samt grovfôrproduksjon. 

Kilde: Jønsberg vgs

– Vi er blitt enige om at vi ikke skal snakke ned de andre skolene som det er snakk om å legge ned, alle vil jo helst ha sin skole videre. Derfor fokuserer vi heller på å løfte fram Jønsberg.

Elevene på Jønsberg er stolte av skolen sin og føler eierskap og tilhørighet til skolen. Skolen scorer høyt på trivsel blant elevene, noe som er et bevis på at skolemiljøet er slik Nøkleholm føler det er.

Romedal allmenning og Stange allmenning (Rasa) er blant dem som har vært ute i media og uttalt at Jønsberg burde beholdes. De har også gitt Jønsberg tilbud om å bruke eiendommene deres til praktisk undervisning og opplæring i samarbeid med skogsentreprenører og Rasa.

Ringvirkningene av Jønsberg

– Ikke bare har vi alt vi trenger til undervisning her rundt skolen, men 15 minutter unna har vi også tilgang til bl.a. Tyr, Geno, Norsvin og Graminor. Og reiser vi litt lenger, finner vi både Nortura og Tine. Det er veldig godt tilrettelagt for å ha en landbruksskole her i området, sier Olav.

Jønsberg har også vært viktig for lokale bønder med tanke på at skolen gir god tilgang på gode avløsere. Det er en vinn-vinn-situasjon for elever og bønder. 

Skolen er også positivt for lokalsamfunnet ellers, med årlige arrangementer som alle kan delta på, blant annet Åpen gard og kuslipp. I tillegg er de 4H-gard, og de tar imot barnehagebesøk. Olav er trygg på at Jønsberg er med på å legge et godt grunnlag for kunnskap om norsk matproduksjon hos barna som kommer på besøk.

– Kyrne går ute hele døgnet om sommeren, og sauene og grisene kan de også se. Det er ofte vi hører at noen lokale skal sykle til Jønsberg for å se på kyrne om sommeren.

Det er brukt store summer på skolen i løpet av de siste årene, og det er en allsidig skole, med mange bygg. Enkelte bygg kan også leies til ulike arrangement.

Tverrfaglighet og tilrettelagt undervisning

På grunn av plasseringen av skolen med alt den har av undervisningsplasser i nærområde, er det godt tilrettelagt for tverrfaglig undervisning, og tilrettelagt opplæring. Det praktiske blir dratt med inn i det teoretiske.

Internatsbygningen på Jønsberg videregående skole.
Internatet på Jønsberg vgs ble ferdig oppusset i 2018. Nå foreslår politikerne å legge ned hele skolen.

– Det var noen deler av matteundervisningen jeg ikke hang helt med på. Da ba læreren min meg om å gå ned til melketanken og bruke den til å regne med. Da skjønte jeg det, sier Olav.

I det som kalles rektorboligen foregår det tilrettelagt undervisning for de som trenger litt ekstra oppfølging.

– Ei gikk fra å ikke gå på skolen en eneste dag på ungdomsskolen til å møte opp hver dag her på Jønsberg. Her finnes det muligheter for alle, og alle vil føle mestring, uansett hvilket nivå de er på, og erfaring de kommer hit med, sier Olav.

Powered by Labrador CMS