Sjåføren av denne traktoren fikk ikke kjøre videre slik. Foto: Statens vegvesen
Sjåføren av denne traktoren fikk ikke kjøre videre slik. Foto: Statens vegvesen

Ikke kjør med spyd og tinder i trafikken

Vi minner nok en gang om at reglene for ferdsel langs offentlig veg ikke er de samme som når du frakter noe over gardsplassen.

Publisert

En traktorfører i Sogn og Fjordane ble stanset i kontroll da han kjørte langs vegen med last på en frontmontert steinsvans. Sjåføren fikk forbud mot å kjøre videre med last og spyd i fronthydraulikken.

Farlig i trafikken

Statens vegvesen minner om at utstyret som her blir brukt til å transportere godset på, ikke er laget for å transportere gods på veg.

– Dette er utstyr som er ment til å handtere gods, høyballer og annet på gardsområdet. I tillegg er dette farlige utstikkende gjenstander, som representerer stor fare for andre bilister og mjuke trafikanter ved eventuell påkjørsel, sier en representant fra Statens vegvesen til Bedre Gardsdrift.

Brudd på vegtrafikkloven

Sjåføren har ikke fulgt vegtrafikkloven §3 som sier at «enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret». Vedkommende har heller ikke fulgt §13. Her heter det at «kjøretøy skal være bygget, innrettet, utstyrt og vedlikeholdt slik at det kan brukes uten å volde unødig fare eller ulempe og uten å skade veg».

– Ved kjøring med frontlaster er en god huskeregel: «Hvor treffer jeg om jeg kolliderer med personbil/varebil/lastebil, og hvilke konsekvenser får dette?»

Vis hensyn i trafikken

Traktor med frontmontert arbeidsredskap som rundballepigg og pallegaffel er ikke tillatt ved ferdsel på offentlig veg. Statens vegvesen anbefaler at dersom du må ha utstyret påmontert, bør det heves opp og tiltes bakover. Vær da obs på at dette påvirker stabiliteten på traktoren.

Trafikksikre løsninger

De siste årene er det kommet flere løsninger som tar sikte på å gjøre det mulig å kjøre trygt med rundballeutstyr i frontlasteren. Dalen har lenge hatt en løsning for rundballespyd som du enkelt kan folde opp under ferdsel langs offentlig veg. Tegle har et tilsvarende system.

En litt mer avansert varianet ble vist fram på Agrisjå i fjor av Egil A. Stjern Maskinstasjon AS. De demonstrerte der to nyutviklede rundballespyd, ett fram og ett bak, der begge har hydraulisk omstilling fra arbeids- til transportstilling. Rundballespydet bak er mest iøynefallende, og har plass til fire rundballer. Det har flere finesser, som hydraulisk oppfelling av nedre spydrekke og vaierløft av spydbeskyttelsen på øvre rekke.

Powered by Labrador CMS