Selvkjørende tømmerbil

Einride T-log er en selvkjørende tømmerbil utviklet i Sverige.

Publisert

Selskapet Einride ble opprettet i 2016, og allerede i 2017 lanserte de en selvkjørende lastebil kalt Einride T-pod som prototyp.

Rekkevidde på 19 mil

Nå er de klare med lastebilmodell nummer 2, nemlig T-log.

T-log er helelektrisk, har en lastekapasitet på 16 tonn tømmer og får kreftene fra et batteri med kapasitet på 300 kWh. Rekkevidden skal være drøyt 19 mil.

Kan fjernstyres

T-log er naturlig nok spekket med sensorer for å orientere seg i omgivelsene, og alle data fra sensorene sendes til styreenheten Nvidia Drive. Styresystemet tillater også at lastebilen fjernstyres, fra hvor som helst, så lenge det er 4G-dekning.

– T-log har en avansert navigasjons-programvare som gir trafikkinformasjon i nåtid og som gjør at den alltid kan finne beste kjørerute, selv når uforutsette ting oppstår. Samme system kan også samkjøre en flåte med mange T-log, slik at energiforbruk, ladetid og leveringstidspunkter koordineres best mulig, skriver Einride i en pressemelding.

Skal i drift

Einride har som mål å sende T-log ut på offentlig vei fra 2020, men allerede nå i år er den første versjonen, T-pod, klar for offentlig vei.

Den skal settes i trafikk mellom DB Schenkers anlegg i Jönköping i Sverige.