Bedre Gardsdrift 9/2016

Bedre Gardsdrift har i høst prøvekjørt modeller fra de mest solgte skurtreskerseriene fra Massey Ferguson, New Holland, Claas og John Deere. Se hva du kan lese om i Bedre Gardsdrift 9/2016 her.

Publisert

Dette kan du lese om i Bedre Gardsdrift 9/2016:

Leder: Bikkjeslagsmål i vente
«Endringene i det norske maskinmarkedet er langt fra ferdige. Strukturen vi ser konturene av nå vil trenge tid for å sette seg, og fremdeles mangler det brikker i flere puslespill.»
Les lederartikkelen her

Småmiks
Nytt og nyttig, stort og smått

Gjør klar for BG-nøttene!
1. desember er BG-nissene på plass med nye adventsnøtter på gardsdrift.no. Som alltid har velvillige sponsorer sørget for en sprekkeferdig gavsesekk!

Småsmart
Kledd for skauen
Bilhenger i trepunkten
Billig beskyttelse
Beskytter framfelgene med kryssfiner

Gardsanalyse

Høner og hyttefolk holder hjulene i gang
BUSKERUD/RINGERIKE: Ole Ringerud har drevet med høner i over 40 år, men fjellet blir stadig viktigere.

Bondejuss

Skogeier ble erstatningspliktig etter tømmerbilvelt
En skogeier er dømt til å betale erstatning for en tømmerbil som veltet på en skogsbilvei. Retten mente at skogeieren var ansvarlig for at veien ikke var i forsvarlig stand.

Odelsdom til ettertanke
Kan en fraskilt eiendom, som skulle tilbakeføres til hovedbruket, løses på odel? Og har eieren hatt full eiendomsrett til eiendommen, slik at det var opparbeidet odel på eiendommen?

Maskiner og teknikk

Enkel praktiker fra Kubota
Kubota utvider M-serien med M5 – to kompakte og praktiske traktorer rundt 100 hk med mekanisk transmisjon og mulighet for Isobus.

Manitou satser på landbruk
ITALIA: Manitous nye MLT-serie byr på fire transmisjoner, blant dem en trinnløs variant, ny hytte og lavere vedlikeholdskostnader.

Sår direkte og i striper
ØSTFOLD/EIDSBERG: Direktesåing kan være framtida for kornbonden. Du sparer mye tid og avlingene blir trolig like bra. Engelske Mzuri gjør jobben noe annerledes enn andre direktesåmaskiner.

BG prøvekjører: Zetor Forterra HD

Treng du eigentleg meir?
TSJEKKIA/BRNO: Med 147 hk, fire sylindrar, automatisert hurtiggir og elektroniske hydraulikkuttak har Zetor Forterra HD eigentleg alt du treng. Og den er lett å samarbeide med.

BG prøvekjører: Massey Ferguson C6

Bedre Gardsdrift har i høst prøvekjørt modeller fra de mest solgte skurtreskerseriene fra Massey Ferguson, New Holland, Claas og John Deere.

Massey Ferguson C6 - Ukomplisert finne
MF/Sampo C6 er ikke av de mest avanserte treskerne. Her er det lav egenvekt, god framkommelighet og enkelt renhold som gjelder. Dette er også Norges mest solgte tresker i 2015/16.

Verksted og vedlikehold

Den viktige kjølevæska
Har du sjekket frysepunktet på kjølevæska før vinteren? Og hvor gammel er kjølevæska di? Kanskje er det like greit å skifte den først som sist. Her viser vi hvordan.

Bygg og i-mek

Velferd i betong
MØRE OG ROMSDAL/RAUMA: Kai og Inger Marie Talberg har valgt bort både stål og tre til fordel for betong når de nå utvider fjøset.

Energi

Grønn strøm hos Grete
BUSKERUD/FLESBERG: Grete Sønsteby i Svene har 170 kvadratmeter med solcellepaneler på låvetaket. Hun er glad for å produsere egen elektrisitet og at anlegget store deler av dagen genererer mer strøm enn eget forbruk.

Lager N-gjødsel av luft og solstrøm
Grete Sønsteby og partner Rune Ingels har bygd et gardsanlegg som produserer NO-gass av luft ved hjelp av strøm fra solcellepanelene på låvetaket.

Frister med gratis installasjon
Oslo-selskapet Otovo planlegger, installerer og finansierer solceller på taket ditt. Du får all solstrømmen som produseres, mot en fast månedsleie. Nå vil selskapet gjøre sine hoser grønne hos bøndene.

Gardsdrift

Godt hjort
OPPLAND/ØYER: For Ole Skaug er hjorten blitt ei kjærkommen binæring som bidrar til holde bestemorsgarden i hevd.

Årets traktorer 2017

The double til CNH
Case IH Optum vant åpen klasse, New Holland T5 er beste allroundtraktor mens Deutz- Fahr 6-serie har best design. Antonio Carraro Tony ble beste spesialtraktor.

Bransjefolk: Erik Grefberg

Oppretteren
Den nye sjefen i A-K maskiner kan ikke kjøre traktor. Han kan ikke så mye om landbruk heller. Det gjør ingenting, for han kan mye om å få selskap på beina igjen.

Planteproduksjon

Ny vår for spelt
FINLAND/ SUOMUSJÄRVI: Spelt har blitt dyrket siden bronsealderen. Noen mener kornslaget var viktig for den romerske hærens suksesser. Nå opplever kornslaget en ny vår. I Finland satser storgarden Birkkala på økologisk spelt.

Gardsdrift Irland

Hardt rammet av kvoteslipp
IRLAND/KILMAIN: Tross 180 melkekyr klarer ikke Declan Macan lenger å betale regningene, etter at EU fjernet melkekvotne. I løpet av kort tid er melkeprisen nesten halvert, til 23 eurocent eller drøye to kroner.

Heller 10 småkunder enn én stor
IRLAND/CLAREMORRIS: Landbruksentreprenøren Liam Trench prioriterer deltidsbønder med inntekt utenom garden framfor store heltidsbønder. Årsaken er at de små lettere kan betale for jobben enn de store.

Presisjonslandbruk

Tester drone-sprøyte
SPANIA: Det er ikke bare kameraer av ulike slag du kan henge under dronene. Nå gjør spanske MDrone forsøk med sprøyting av jordbruksvekster og trær fra drone.

Forskning & Forsøk

Söta Bror først med søtpotet
Sverige er det første landet i Skandinavia som tester ut om søtpotet kan dyrkes så langt mot nord.

Messe: Agrovisjon 2016

Ei god messe med litt å gå på
ROGALAND/STAVANGER: Utstillarane gjorde jobben sin og skapte den til no beste Agrovisjonutstillinga. Arrangørane har gjort store framsteg, men har mykje å gjer betre til neste gong.

Messe: Eurotier

Flere medaljevinnere for fjøset
TYSKLAND: I forrige utgave presenterte vi 15 av medaljevinnerne på Eurotier. Her kommer flere, og vi starter med Holm & Laues Mjølketaxi 4.0.

Messe: Agromek

En forsmak på Agromek
Hva passer vel bedre som aperitiff til Agromek enn et system for tidlig tildeling av startfôr til smågrisen?

Veteranen

Farmall F12, 1934-modell
På Kullabygdens Lantbruksmuseumi Skåne finnes Sveriges eldste Farmall F12.

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Betill julegave-abonnement på Bedre Gardsdrift her

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Betill julegave-abonnement på Bedre Gardsdrift her

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS