Bedre Gardsdrift 8/2016

Moderne smalsportraktorer er allsidige og fulle av hester og avansert hydraulikk. Prisen er det eneste gode argumentet for at denne traktortypen ikke er mer utbredt i Norge. Se hva du kan lese om i Bedre Gardsdrift 8/2016.

Publisert

Dette kan du lese om i Bedre Gardsdrift 8/2016:

Leder: Å skite i eige reir
«Alt for ofte ser vi traktorar med usikra rundballar, lause potetkassar, stor overlast, last på frontlastaren, grønsakskassar som stengjer all sikt framover og så vidare.»

Småmiks
Nytt og nyttig, stort og smått

Småsmart
Viktig med orden i verkstedet!
Farger gir system
Kroker på veggene
Nødhjelpsskrinet
Gummislange stoppar grinda

Traktortest: Claas Xerion 4000
Kjempen fra Harsewinkel
Claas Xerion er en av få systemtraktorer som er igjen. Vi har testet Xerion 4000 med 435 hk for å se hvilke egenskaper som skjuler seg under de gigantiske dimensjonene.

Bondejuss:
Hvor skal Dagros mosjonere?
Mange bønder sliter med å ha kyr i løsdriftsfjøs ute i åtte uker om sommeren, enten kyrne går på beite eller de går ute i en luftegård. Størst utfordringer har de med melkerobot.

Maskiner og teknikk

Smalsporet kraftpakke
ITALIA/TORINO: Moderne smalsportraktorer er allsidige og fulle av hester og avansert hydraulikk. Prisen er det eneste gode argumentet for at denne traktortypen ikke er mer utbredt i Norge.

Kjørevennlig Steyr
NEDERLAND: Steyr 4145 Profi CVT er en av finalistene i årets traktor. Vi har prøvekjørt den røde og hvite østerrikeren, og liker spesielt betjeningen.

Skreddersøm fra Østerrike
NEDERLAND: Teknisk sett er traktorene fra Steyr og Case IH nesten prikk like. Den vesentlige forskjellen er at Steyr i mye større grad kan skreddersys.

Kvikk og formfin Fastrac
JCB Fastrac 8000-serie er fornyet med to modeller som har utseende fra 4000-serien, ny hytte, kjappere styring og kvassere motor.

McHale plusser på
IRLAND: McHales bredplastløsning, plus, blir neste år tilgjengelig på singelpressene. Og innen fem år plusser de kanskje også på med river i redskapsporteføljen. Målet er å bli en komplett leverandør av grasmaskiner.

Lett slått
SOGN OG FJORDANE/STRYN: Før slo Rune Roset all jorda med tohjulstraktor. No har han også ei frontslåmaskin som han ryggar. Begge er snille mot jorda og greie i bratta.

– Dønn likt!
HEDMARK/LØTEN: Thomas Cottis har testet ut rundballpakking med bioplast denne sesongen, og konklusjonen hans er klar: Bioplast fungerer like godt som fossil plast.

Unikt tilbud med lunken mottakelse
Felleskjøpet er kanskje de eneste i verden som selger fornybar rundballplast. Men interessen fra bøndene har vært laber.

Bygg og i-mek

Funkisfjøs med egenutviklet fôrbrett
ROGALAND/FORSAND: Egil Byberg vil vise at det går an å bygge rimeligere for liten kvote. Resultatet er et uisolert funkisfjøs med utvendig hydraulisk vippbart fôrbrett, som han har søkt patent på.

Enklere båndfôring
Fjøssystemer har startet import av båndfôringen Eder Feedstar, som de mener er enklere og mer plasseringsvennlig enn mange konkurrenter.

Fullfôrvogn på prøve
OPPLAND/VÅGÅ: Fire uker med fullfôrvogn ga mersmak, med jevn fôrkvalitet og lite søl. Men et trangt fjøs gjør at det blir med forsøket for Gina Ragnhild og Aslak Haugen.

Lokker med uvanlig låve
AKERSHUS/NES: Terje og Elisabeth Maarud vil lokke byfolk til bygda ved hjelp av en arkitekttegnet låve.

Verksted og vedlikehold
Montering og tilpassing av traktorkjetting
Kjettinger er ofte en nødvendighet for å komme fram på snø- og isføre. Her viser vi noen tips for montering og tilpasning av kjettinger.

Bransjefolk: Trond Kjempekjenn
Fra jordbærselger til traktorkjempe
Bare dager før Valtra ble rullet ut i butikkene hos elleve Eiksentere, tok Trond Kjempekjenn seg tid til en prat med Bedre Gardsdrift om oppvekst, Eikmaskin og den viktige balansen mellom jobb og familie.

Skog
Gjødsel fra lufta gir karbon i bakken
HEDMARK/TRYSIL: Gjødsling av skog gir økt tilvekst. Og økt tilvekst binder mer CO2. Store skogarealer i Norge er i sommer gjødslet fra helikopter, godt hjulpet av miljørettet statstilskudd.

Lover og regler

– Joda, utlendingar kan køyre traktor!
...men klasse T tatt etter 1. januar 2005 blir ikkje godkjent. Det melder Vegdirektoratet no, etter at Samferdsledepartementet har spurd om det same som Bedre Gardsdrift spurde direktoratet om for litt sidan.

Ikkje skrivar i traktor!
Jamt og trutt kjem der meldingar om folk som er stoppa i kontroll med traktor, fordi traktoren ikkje har skrivar. Skriv anke, er vårt råd.

Traktor og gammal klasse B
– Bror min tok førarkort klasse B ein gong før år 2005. Kan han køyre kva som helst slags traktor?

Kor skal ledsagar vere ved øvingskøyring?
– Bornet mitt skal øvingskøyre. Kan eg følgje etter i ein annan traktor, og må vi i så fall ha noko slags kommunikasjon? Og kan den som øvingskøyrer ha passasjer?

Piggdekk
– Eg har pigga traktordekka mine og fått bot. Kan det vere rett?

Treskerstatistikk
Et OK treskerår
119 nysolgte treskere gjør 2015/2016 til en helt grei runde. Eik sine merker slår Claas, og gjennomsnittstreskeren er omtrent som i fjor. Ellers er det lite dramatikk å spore.

Messe: Eurotier

Medaljevinnere for fjøset
TYSKLAND: I-mek messa Eurotier står for fjøsdøra. Vi starter gildet med å presentere medaljevinnerne:

- Bedre tørrfôrmiksing
- Enkle merkebrikker
- Bedre utmating
- Analyserer fullfôr-miksen
- Overvåker kalven
- Lettlest mengdeskala
- Bedre hygiene for smågrisen
- Smart øreklype
- Sjekker vannkvaliteten
- Automatisk halmstrø
- Ser gris-vekta med app
- Liggekomfort over tid
- Overvåker drikkevannet
- Skjærer skiver av plansiloen

Forskning og forsøk:

Flytting av matjord funker
Den første dokumenterte jordflytting i Norge skjedde i Nedre Eiker i 1981. I alle åra etterpå har den flytta jorda jevnt over gitt gode kornavlinger.

Mennesker bak MRSA-smitte?
En dansk-norsk vitenskapelig undersøkelse viser at mennesker kan ha spilt en vesentlig rolle i introduksjon og spredning av LA-MRSA hos både folk og dyr i Norge fram til 2014.

Hobby
Fra skrot til maskinpark i miniatyr
SØR-TRØNDELAG/RENNEBU: En Orkel TX90 med Cat-gul gravemaskin er noe av utstyret i trøtraktor-parken til Sigurd Gunnes Årsund.

Veteranen:
John Deere 60 1952-modell
De siste årene har det blitt importert en del gamle klassiske ”bestemor Duck-traktorer” fra USA, men denne John Deere 60 har gått ved Mjøsas østkant helt siden den var ny.

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS