Bedre Gardsdrift 6/2018 er ute nå

I denne utgaven av Bedre Gardsdrift har vi blant annet prøvekjørt Deutz-Fahr 6165 RC-Shift.

Publisert

I Bedre Gardsdrift 6/2018 kan du lese følgende:

Leder

Volumprodusentenes tid?
«Årets unge bonde skal kåres på Agroteknikk 2018. Får vi i år se tittelen gå til en volumprodusent? Vi som har fulgt kåringen noen år er kanskje fristet til å svare: «tvilsomt».»
Les lederen her!

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter

Småsmart

Bygde høytørke til 10 000 kroner
MØRE OG ROMSDAL/SUNNDAL: Knut Johan Mo takker Stian Ulvund for mange smarte og kostnadseffektive løsninger rundt om på garden.

Flere småsmart-saker:
- Grovkløver med gravemaskin
- Spesialtilpasset tilhenger
- Modifisert Tajfun
- Pakker 50 sekker i timen
- Sjølkonstruert rensebord
- Fra trillebårhjul til 400 dekk
- Mal for maks stokktykkelse
- Vrakstål ble rundballegjerde

Test

Topp ytelse, irriterende detaljer
New Holland T6.175 DC leverer testresultater på rekordnivå, og den nye transmisjonen med dobbeltkløtsjing vekker begeistring. At New Holland har endret enkelte detaljer fra vondt til verre, er ikke like bra.

Maskiner

Ny generasjon Tucano
Ny Cebis-terminal, flere modeller og avvatring i sidehelling er bare noe av det du kan vente deg fra den nye generasjonen Tucano-treskere fra Claas.

Ny og forbedret singelpresse
Rollant 540 er navnet på fastkammerpressa fra Claas. Drivlinjen er ny, og du kan bruke enten nett eller breiplast.

Utvider hjullastersortimentet

Fleksibelt skjærebord

Traktor

BG Prøvekjører: Pen og praktisk
SØR-TRØNDELAG/MELHUS: Deutz-Fahr 6165 RC-Shift er en sjeldent pen traktor, særlig utvendig. Den kjører pent også, med god komfort og enkel betjening, men med en masete transmisjon.

Gardsdrift

Her kommer redningen
AKERSHUS/EIDSVOLL: Stein Bentstuen er en av mange bønder som har fått grovfôravlingen kraftig redusert. Redningen ble tre lass høy fra Nederland.

Viktig å vite om høyimport

Bygde enkelt dypplutingsanlegg
HEDMARK/KONGSVINGER: Halmen blir redninga for mange husdyrbønder i år, men hvordan skal du behandle den? Ole Aksel Grønnerud bygde eget system for dyppluting, enkelt og billig.

Energi

Sol ute, strøm inne
AKERSHUS/NES: Ole Albert Bøhn er miljøbevisst. Derfor har han fått installert 300 kvadratmeter med solcellepaneler på fjøstaket.

Vedlikehold

Årlig service på pressa
De fleste er nå ferdige med slåtten for i år. Det ble kanskje ikke mye slitasje, men mange tar servicen før de setter bort pressa. Dette bør du sjekke.

Brukerundersøkelse

Tronskifte på tvillingfronten
Tvillinghjul er en av meitemarkens bedre venner, men hvilken type er kamerat med bonden? Vi har spurt, og dere har svart.

Bygg

Økomelk i massivtrefjøs
OPPLAND/GJØVIK: Da Håvard Schiager skulle bygge nytt fjøs, var han fast bestemt på et bygg i tre.

Redskap

Fornøyd fan av finnen
HEDMARK/ÅSNES: Halvdan Mælum er på sin andre Junkkari-maskin. Han trekker fram vedlikehold, kapasitet og elektronisk gjødselkorrigering som finnens finesser.

– Kjøp med skållabber!
HEDMARK/GRUE: Tume­brukerne vi har pratet med er generelt fornøyde, kun noen mindre detaljer lager en liten ripe i lakken.

Ledelse

Fornyer i full fart
KROATIA: Grønnsaksbonden Marijo Puskaric bytter ut maskinparken hvert tredje år.

Hvor mye bør garden vokse?
Dagens politikk stimulerer til større bruk, og mange bønder ønsker selv å utvide arealet eller drifta. Men kan et gardsbruk bli for stort?

Stor, større – komfortabel?
Dersom bondelivet går greit og du tjener godt, kan det være fristende å kjøpe tilleggsjord eller utvide med ny produksjon, men det fins alternativer til å pløye overskuddet inn i garden.

Sukess til ettertanke
AKERSHUS/EIDSVOLL: Hun har sju ansatte og flere millioner kroner i omsetning. May-Lis Ekstrøm Hoel er likevel varsom med å anbefale andre å gjøre som henne. Hun vet hva det koster.

Populær bygdebakeri
NORDLAND/BØ: For drøyt to år siden etablerte Jenny Johnsen Tande bakeriet Nybaka. Råvarene henter hun delvis fra egen gardsdrift.

Minilager på minibudsjett
AKERSHUS/NES: Even Sundby tjener over 200 000 kroner i året på å leie ut et gammelt skytterhus.

Serverer lokalmat i fjøset
TROMS/KARLSØY: Siri Folven og Birger Bull har gjort butikk av å invitere nordlysturister inn i fjøset på omvisning og tre retters middag.

Økonomi

Bør færre lease?
Leasing i landbruket har vokst fra nesten null til milliardbeløp i løpet av 20 år. For noen er leasing lønnsomt, men slettes ikke for alle.

Har 25 leasingkontrakter
AKERSHUS/SKEDSMO: Årlig inngår Nikolai Jakhelln rundt fem nye leasingkontrakter. – For oss har leasing vært en god måte å finansiere drifta på, sier han.

Attåtnæring med noe attåt
To av tre gardbrukere har tilleggsnæringer, og flere tjener mer enn før på dette.

Forskning

Svovelsyre øker spredevinduet
HEDMARK/HAMAR: Tilsetting av svovelsyre i husdyrgjødsel gjør at du kan utnytte nitrogenet også om du må spre når været er tørt og varmt. Det viser et studentforsøk utført ved Blæstad.

Bondejuss

Åpner for økning i festeavgiften
En fersk dom fastsetter betydelig høyere festeavgift enn tomtefestelovens maksimalbeløp. Det kan få betydning for landbrukseiendommer.

Messe

DeLaval lanserte ny robot på Borgeby
SVERIGE: På Borgeby Fältdager lanserte DeLaval den nye melkeroboten V300. Norges første kjøres i gang om ikke altfor lenge.

Nedfeller med slangearm

Dyrevogn med vekt og klauvboks

Dataväxt med rimeligere nitrogenkart

Fleksibel hjullaster

7Sense til Sverige

Vindsensor også på trepunkt

Veteranen

MB Trac 1500 – 1981-modell
Det er snart 30 år siden siste MB Trac rullet ut av fabrikken, men fortsatt er traktoren populær på det norske markedet.

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS