Bedre Gardsdrift 6/2016

Solceller og solfangere bidrar til å tørke høyet hos øko-bonde Hans Arild Grøndahl. Men de to solanleggene sørger også for oppvarming, elektrisk strøm og varmtvann på garden i store deler av året.

Publisert

Dette kan du lese om i Bedre Gardsdrift 6/2016:

Leder: Maskinbransjen set kundane i saksa
«TLIF-styret har korkje vist vilje eller evne i å ta tak i reglar og offentlege reguleringar som berører deira kundar.»
Les lederartikkelen her

Småmiks
Nytt og nyttig, stort og smått

Småsmart
Enkel lastsikring med stropp-holder
Med verktøy i kantslåtten
Praktisk multiskjær

Traktortest: Zetor Forterra 150 HD
Zetor for tunge tak
Med Heavy Duty-utgave av Forterra håper Zetor å tiltrekke seg kunder som trenger en enkel traktor til tunge arbeidsoppgaver.

BG-juss
Betydelige endringer i konsesjons- og jordloven
Regjeringen vil gi bøndene større frihet til å råde over egen eiendom ved å innføre unntak fra konsesjonsplikten og flere unntak fra delingsbestemmelsen i jordloven.

Lover og regler
Lift i landbruket
I Bedre Gardsdrift 2/2016 skrev vi at det ikke er nødvendig med dokumentert opplæring for lift i enkeltmannsforetak uten ansatte, inkludert bønder. Det stemmer ikke.

Verksted og vedlikehold
Skruer og skrutrekkere
En skrutrekker er ikke bare en skrutrekker. Det er mange typer og dimensjoner å velge mellom. Her viser vi noen spesielle detaljer du bør sjekke før du kjøper verktøy.

Maskiner og teknikk

Ny transmisjon og klar for Steg5
TYSKLAND: Ny semipowerhift med større trinnoverlapp og avansert automatikk er den største nyheten på Deutz-Fahr Agrotron 6.

Oppgradert Arion 400
Claas Arion 400 får semipowershift, vendeteigsautomatikk og hurtigstyring.

Et steg opp med Luxxum
TYSKLAND/BAD GÖGGING: Med Luxxum tar Case IH et langt steg i kampen om kundene i et av de viktigste traktorsegmentene i Europa.

Forfinet Maxxum
Renere motorer, lengre akselavstand og Isobus III er noen av endringene på Maxxum.

Nye ”Orkel-presser”
For tre år siden overtok CNH produksjonen av Orkelpressene. Nå kommer de første oppgraderingene i CNH-regi, deriblant ny pick-up og kraftigere drivlinje.

Kverneland – en racer i slåtten
DANMARK: Kvernelands nye slåmaskin har hentet sin inspirasjon fra hjulopphenget på Formel 1-biler. Resultatet er større bevegelighet og bedre markfølging.

Oppgraderte slåmaskiner fra Kuhn
TYSKLAND: Enklere tilkopling og høyere løft er hovedendringene på Kuhns oppgraderte trepunktslåmaskiner.

Aguirre såmaskin - et sjeldent luftig alternativ
HEDMARK/VÅLER: Etter ni sesonger med den spanske såmaskinen lurer Even Dæhlin på bare én ting: Hvorfor går det ikke flere slike i Norge?

Flere nyheter innen maskiner og teknikk:
- Samlerive med seksjonskontroll
- Nye sprederiver
- Grasvogn med sideutmating
- Automatisk pendling FK vil diskutere FastBale med John Deere
- Dobbel forstrekker og stabilitetssensor

Energi

Høy på solenergi
AKERSHUS/NES: Solceller og solfangere bidrar til å tørke høyet hos øko-bonde Hans Arild Grøndahl. Men de to solanleggene sørger også for oppvarming, elektrisk strøm og varmtvann på garden i store deler av året.

Låven(d)e for landbruket
– De mange store, sørvendte låvetakene ligger uvirksomme og nærmest roper etter å få installert solenergianlegg, sier Ragnhild Bjelland-Hanley, seniorrådgiver i Norges Vel og generalsekretær i Norsk Solenergiforening.

Bygg og i-mek

Fredelig oksefjøs med talle
SØR-TRØNDELAG/ORKDAL: Roger Andersen og Linda Elstad Andersen er begge bønder og veterinærer. Da er det kanskje ikke rart at dyrevelferden ble satt i høysete da de skulle bygge nytt oksefjøs.

Norges billigste ammekufjøs?
Med fem containere og litt plank har Roger og Linda Andersen fått et fjøs til 40 ammekyr. Og prisen? Utrolige 150 000 kroner.

Investerte i enkel fôring
NORDLAND/MELØY: Gunn Roen og Hans Elling Angell betalte gladelig ekstra for enklere fjøsstell med automatisk utfôring i et moderne og trivelig sauefjøs.

Brukt stål framfor ny betong
NORDLAND/MELØY: Høye fraktkostander på betong gjorde at øyboeren Roger Stub valgte brukt stålsilo. – Plansilo er billigere, men stålsilo med fylltømmer er mer praktisk, sier han.

Messe: Borgeby Fältdagar

Robotiserer landbruket
SVERIGE/BORGEBY: Greenrobot var en av 391 utstillere på årets Borgeby Fältdager. De tror robotiseringen av landbruket vil gå fortere enn mange tror.

Flere sider med nyheter fra messa

Entreprenør tross sykdom
NORDLAND/STEIGEN: Helseproblemer og forbud mot tunge løft gjorde at Sigbjørn Haug måtte droppe planene om å bli melkebonde. I stedet satset han på en karriere som traktorentreprenør.

Satser på urkorn
ØSTFOLD/TRØGSTAD: Eirin og Kolbjørn Fagerås satser på gamle kornsorter, egen foredling og salg direkte fra garden.

Norsk hvete er svømmedyktig
Tove Sundgren har gått drastisk til verks for å teste vannmetningstoleransen hos norske og utenlandske hvetesorter ved å oversvømme dem. Det viste seg at de norske sortene overlevde drukningsforsøket.

TOTY-juryen er i arbeid
Finalen i årets utgave av Tractor of the year bærer preg av at traktorprodusentene har et hvileår uten Agritechnica. Totalt 15 traktorer er fordelt på de tre klassene pluss beste design.

Slik lager du Bækkevoldslodd i 1:32
Hvis du vil lage egne redskaper i liten skala, er slodd et enkelt redskap å starte med. Her viser vi hvordan du kan lage en Bækkevold-slodd i miniatyr

Veteranen
Steyr T 80, 1951-modell

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Bestill abonnement

Last ned enkeltsider eller -utgaver av bladet

Powered by Labrador CMS