Bedre Gardsdrift 5/2018 er ute nå

I denne utgaven av Bedre Gardsdrift kan du blant annet lese om trøbbelhengere.

Publisert

I Bedre Gardsdrift 5/2018 kan du lese følgende:

Leder

Sendrektig dyrevelferd
«Det er i ferd med å bygge seg opp til en tillitskrise. Alt tyder på at det framover vil bli mer fokus på inspektørenes oppførsel og Mattilsynets arbeid.»
Les lederen her!

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter

Småsmart

Fjernkontroll på gjødselpumpa
ROGALAND/HÅ: Bjarte Nærland bruker store deler av vinterhalvåret i verkstedet. Det har resultert i en rekke finurlige løsninger på garden.

Flere småsmart-saker:
- Truck på fôrbrettet
- Mobile vifter
- Hjuldrift på opptakeren
- Skiller ut jord ved tømming
- Grubbetinder foran horisontalfres

Gardsanalyse

Samdrift som generasjonsskifte
ROGALAND/STRAND: På Ugelid gard er både 9. og 10. generasjon Helleland/Holta i fullt arbeid. Den eldre generasjonen har ansvar for 530 tonn melk, den yngre leverer 2500 smågris i året.

Teknologi

Dansk debut for In-line NIR
DANMARK: Med NIRsensor fullt integrert i veie- og styresystemet på fullfôrblanderen vil de fleste funksjoner skje automatisk og presist. Nå er et slikt system tatt i bruk i Danmark.

Tørrstoffvariasjoner gir risiko for skjev fôring
Nedbør påvirker tørrstoffinnholdet i grovfôret.

Redskap

Kvekedrepern Kvick-Finn
TRØNDELAG/MELHUS: Den danske Kvik-Upharva har vært brukt mot ugras i økologisk produksjon i flere år. Hvordan måler finske Kvick-Finn seg med konkurrenten?

Tilhengerne som kan gi deg tømmermenn
Tømmerhengeren kan bli et mareritt om du må ut på vegen. Vegvesen og politi bøtelegger flittig, men regelverket praktiseres forskjellig fra distrikt til distrikt.

Bøtelagt og frifunnet
AKERSHUS/NES: Jan Buskenes ble stoppet med uregistrert tømmerhenger tre kilometer fra hjemstedet. Han vedtok ikke boten på 5000 kroner, og til slutt ble saken henlagt.

Kostbart byråkrati
HEDMARK/TRYSIL: Å registrere en tømmerhenger er i utgangspunktet ikke så kostbart, men med 90 km til nærmeste vegstasjon, blir sluttsummen formidabel. Det konstaterer Knut Gunnar Løvås i Trysil.

Kjøpte ny henger
HEDMARK/ÅSNES: Ole Marius Sillerud var en av de første som fikk føle vegvesenet innstramming på kroppen. Han har valgt minste motstandsvei og kjøpt nye, ferdigregistrerte hengere.

Vegvesenet Sogn og Fjordane: – Ikke registreringspliktig
Vegvesenet i Sogn og Fjordane tok for 3,5 år siden til orde for en samordning av regelverket. De konkluderte samtidig med at registering i de fleste tilfeller ikke er nødvendig.

Vegmyndighetene varsler endringer
Samferdselsdepartementet bekrefter at de har bedt Vegdirektoratet om å utarbeide nye retningslinjer. Det skjer uten at landbruket får si sin mening.

Maskin

Direktesår økologisk, men hva med ugraset?
TELEMARK/SAUHERAD: Som økobonde kan det være vanskelig å få bukt med ugraset, og plogen er da kjekk å ha. Men hva skjer om en økobonde kutter ut jordarbeidinga også?

Årets traktor

Hvilken blir Årets traktor?
Disse ti traktorene er finalister i kåringen Tractor of the Year 2019. De skal kjempe om de gjeve titlene Beste universaltraktor, Beste spesialtraktor og gromtittelen Årets traktor.

BG prøvekjører

En allsidig arbeidshest
Case IH Luxxum 120 gjorde en god debut på traktormarkedet i fjor. Vi prøvekjørte den 40 timer i våronna i år, og ble imponerte. Kun noen få bagateller trekker ned.

Økonomi

Kjøper seg fritid
ROGALAND/Hå: May-Britt Lode vil ha tid til å være mer enn bonde. Derfor har hun satt ut alle maskintjenester. Det taper hun ikke på økonomisk.

Vedlikehold

Riktig vask av sprøyte
Riktig vask av sprøyta forhindrer både brune åkere og forlenger levetida til sprøyta.

Bygg

Signalbygg i nord
TROMS/KARLSØY: Da vi besøkte det runde fjøset for fem år siden, var ammekyrne ennå ikke kommet i hus. Hvilke erfaringer har de gjort seg på Bull gard siden den gang?

Bygger og innreder med tre
NORDLAND/BØ: Fred Tore Fagereng (35) og Jenny Johnsen Tande (28) mener de har spart millioner på å bygge kaldfjøs med ramme og båser av tre.

Slipper maling med slipte vegger
ROGALAND/HÅ: Betong elementer med slipte inner - vegger kan erstatte epoxy maling, men er det verdt prisen?

Gardsdrift

Framoverlent 24-åring
ROGALAND/STRAND: Lasse Sagård tok over familiegarden ved nyttår. Før det hadde han allerede bygget ammekufjøs på eiendommen, og det «nye» grisehuset sto klart rett etter overdragelsen.

Ledelse

Produserer egen vin og juice
ROGALAND/RANDABERG: På Lyngnes har gamle potetjorder blitt til frukthage og vinmarker.

- Byttet ut gras med frukt
- Best økonomi med juice

Jordleigeprisane

Framleis store regionale skilnader
Etter ein tilbakegang i fjor, auka prisen for jord til korndyrking igjen, medan gras og beite gjekk tilbake og potet og grønnsaker har stabilisert seg.

Bondejuss

Millionerstatning etter kjøp av melkerobot
Melkebonde Jon Line fikk full uttelling da han krevde erstatning for tap etter kjøp av melkerobot som ikke fungerte tilfredsstillende. Han hevet kjøpet og gikk til sak mot RL Teknikk.

Veteranen

Volvo BM 2654 - 1979-modell
Arnt George Johansen fra Grue hadde hatt lyst på en stor Volvo BM helt siden han var guttunge. Den tida han kjørte Britains modelltraktorer på stuebordet var Volvo BM 814 og den litt nyere 2654 det aller grommeste.

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS