Bedre Gardsdrift 4/2016

I 2009 ble avløpsslam som jordforbedringsmiddel offisielt «friskmeldt». Varierende konsentrasjoner av miljøgifter og tungmetaller i slammet krever likevel konstant oppfølging. Se hva du kan lese om i Bedre gardsdrift 4/2016 her.

Publisert

Leder: EU-kontroll på feil traktor?
«En obligatorisk kontroll av alle traktorer, og for den del landbrukstilhengere, vil føre med seg betydelige ulemper. »
Les lederartikkelen her

Traktortest: Case IH Puma 175 CVX:
Litt sprekere og litt finere
Sammen med innføringen av Steg4-motorene har Case IH Puma fått en grundig oppgradering. Vi har prøvd den største av de små, 175 CVX, og fant lite å sette fingeren på.

Enkelt og greit komplett
Massey Ferguson lanserer nå de to siste og største modellene i sin nye familie med enkle traktorer, kalt Global Series.

Maskiner og teknikk

Kombinerer hydrostat og powershift
JCBs nye DualTech VT-transmisjon gir hydraulisk presisjon ved lastearbeid og mekanisk styrke ved transport.

Hjulgraver med hjertet i undervogna
JCB Hydradig har teleskoplasterchassis med motor og væsketanker plassert i undervogna. Det gir lavere tyngdepunkt og bedre sikt rundt førerhuset.

Nederlandsk multikunstner
Bomkonstruksjonen gjør Diverto QS100 til en allsidig multimaskin, som kan brukes som traktor, hjullaster eller gravemaskin.

Støy- og eksosfritt i fjøset
Sandvollan Melk DA har kjørt elektrisk minilaster siden juni 2015. Stillegående, men sterkere enn den er stabil, er konklusjonen så langt.

Motorslåmaskin slår traktor
En test gjennomført av østerrikske Lantwirt mellom en vanlig landbrukstraktor med trepunktslåmaskin og en seks meter brei motorslåmaskin viser over- raskende resultat, i favør av motorslåmaskina.

Melkeproduksjon

Heller melkestall enn robot
Så lenge kyrne leveres på fellesseter, sverger Jan Dahl til melkestall. Han tror også på enkel utfôring med minilaster i stedet for skinnegående fôrvogn.

200 tonn i båsfjøs frå 1975
Fjøset er frå 1975, med kyr på bås, men med maks modernisering passerer 195 tonn frå 30 kyr ut gjennom mjølkeromsdøra kvart år.

Økonomi og driftsledelse

Maskinskadeforsikring
– Koster det mer enn det smaker? Skal du tegne forsikring bør du være like oppfatt av hva du får tilbake ved et uhell som hva forsikringen koster deg. Det gjelder spesielt om du vurderer maskinskadeforsikring.

Maskinskade eller utvidet garanti - trenger du begge deler?
Forsikringsselskapene vil selge deg maskinskadeforsikring og traktorleverandørene vil ha deg til å kjøpe utvidet garanti. Trenger du begge deler? Eller noen av dem i det hele tatt?

Oversikt over hva forsikringsselskapene dekker og ikke dekker

Gjødsel

To fluer i et slam
Kornbonde Anders Røed innledet våronna med å spre 900 tonn kalkbehandlet avløpsslam i stubben. I tillegg til at slammet har god gjødsel- og jordforbedringseffekt, får han kalket jorda i samme slengen.

Slam er stuereint, men...
I 2009 ble avløpsslam som jordforbedringsmiddel offisielt «friskmeldt». Varierende konsentrasjoner av miljøgifter og tungmetaller i slammet krever likevel konstant oppfølging. En revisjon av gjødselvareforskriften lar imidlertid vente på seg.

Hvor tilgjengelig er fosforet?
At avløpsslam inneholder store mengder fosfor, er hevet over enhver tvil. Men hvor mye plantene klarer å nyttiggjøre seg av fosforet har vært mer usikkert.

Tun, hus og hage

Kompost i lommeformat
Hagemessa 2016 på Lillestrøm satte ny publikumsrekord med over 20 000 besøkende. Mange av dem stoppet opp foran standen til Reve Kompost for å studere sjølkomposteringsystemet Hungry Bin.

Flere produktnyheter fra Hagemessa 2016

For de store flatene
Den belgiske kjempen BigMow har kapasitet til å klippe 20 000 kvadratmeter, tilsvarende tre fotballbaner, med opp til 30 prosent helling.

Ombygging er ikke nødvendigvis løsningen
Å bygge om båsfjøset til løsdrift kan virke som et bedre økonomisk alternativ enn et flunkende nytt fjøs. Men rådgivere advarer mot å se deg blind på de økonomiske kostnadene alene.

Pass på gressklipperen
Vedlikehold av gressklippere er gjerne et forsømt kapittel. Men det meste er enkel skruing som du kan fikse selv. Her viser vi deg de viktigste vedlikeholdspunktene.

Lover og regler:
Traktorkøyring for utlendingar
Du har ein utanlandsk statsborgar som skal hjelpe til på garden. Kan han køyre traktor med førarkort frå utlandet?

Bransjefolk:
Mennesker, ikke maskiner
Hun er bedriftslederen som aldri skulle inn i bransjen. Men etter ti år ved roret hos Sisu, har Birgitte Hegna doblet både omsetningen og antall ansatte.

Fjong i fjøset
Søstrene Thrine og Ine ønsket seg fjongere arbeidsklær for kvinner. Løsningen ble å skape dem selv.

Best på service i Tyskland
Claas Bordesholm, 20 kilometer sør for Kiel, er kåret til Tysklands beste landbruksmaskinforhandler i 2016.

Samler bruktmaskinene i parker
Mens flesteparten av norske privateide maskinforretninger er enkeltstående bedrifter, er situasjonen ganske annerledes i store deler av Tyskland.

Melkemaskinens historie, del 10:
1900-tallets største oppfinnelse?
Da Lely i 1985 begynte arbeidet med å utvikle mjølkeroboten, var det starten på noe som skulle revolusjonere fjøsstellet. Den viktigste oppfinnelsen for mjølkeprodusenter i det tjuende århundre, hevder enkelte.

Småmiks
Nytt og nyttig, stort og smått

Småsmart
Smarte løsninger i sauefjøset

Bonde-juss:
Foreslår endringer i jordbruksfradraget
Gjennomsnittsligningen erstattes med tømmerkonto
Mindre skatt for små skogeiendommer

BG junior
De unges egen side

Veteranen
MF 35, 1961-modell med Sesam-graver

Bestill abonnement

Last ned enkeltsider eller -utgaver av bladet

Powered by Labrador CMS