Bedre Gardsdrift 10/2016

I Bedre Gardsdrift 10/2016 møter vi bønder som driver bynært landbruk, på godt og vondt. Du finner også Traktoroversikten 2017, og mye annet nyttig stoff.

Publisert

Årets siste utgave av Bedre Gardsdrift er nå på vei ut til abonnentene. Her får du et innblikk i hva du kan les om:

Leder: Jordnært og nyttig til evig tid!
«En av tingene vi har valgt å bruke abonnementsinntektene på dette året, er vår mest omfattende test noensinne. Sammen med gode utenlandske kollegaer har Bedre Gardsdrift testet ni traktorer med fire sylindre og trinnløs transmisjon. Og her snakker vi ferskvare! Flere av traktorene var nemlig ikke satt i produksjon da vi testet dem. »
Les lederartikkelen her

Småmiks
Nytt og nyttig, stort og smått

Småsmart

Nettingstrekk med gjerdevogn
Med en hjemmesnekra gjerdevogn for ATV er sauebonde Ola Borgemoen godt rustet til utgardsgjerding i ulendt terreng.

Fest kontrollboksen med sugekopp
Styrebokser og computere er gjerne beregnet på å skru fast i traktorhytta. En sugekopp er langt raskere å montere, og den etterlater ingen skruehull i interiøret.

Plasthylse til gjerdestolpe
Har du dyr, kjenner du nok problemstillinga: Du skal ha eit kjapt gjerde over vegen eller noko anna med fast grunn. Å slå ned gjerdestolpar der er upraktisk. Vi har vist liknande løysingar tidlegare, men denne fortener eigen omtale.

Traktortest: Fendt 312 Vario

Fendt med AgcoPower
I 2014 fikk Fendt 300 Vario finsk AgcoPower under panseret i stedet for tysk Deutz. Resultatet er en kvikk allroundtraktor med god ytelse og lavt drivstofforbruk.

Bondejuss

Bondens møte med kulturminneloven
En aktiv bonde kommer i sin karriere sannsynligvis flere ganger i kontakt med arkeologiske myndigheter. Det skjer oftest i forbindelse med nydyrking, veibygging, grøfting, og byggeprosjekter.

Maskiner og teknikk

12 måter du kan spare diesel på
Med små, og noen større, grep kan du redusere dieselforbruket og spare penger uten at det går ut over avlingspotensialet.

Vil forske på norsk drivstoff-forbruk
Alle de tolv tipsene vi har delt med deg i forrige artikkel, er basert på studier fra utlandet. Det ønsker forsker Till Seehusen fra Nibio og flere å gjøre noe med.

Enkel vegslodding
Selv om den er enkel, gjør drammensslodden jobben hvis vegen ikke er altfor slitt. Vi var med da Leif Anders Wold prøvde slodden for første gang.

Lunken olje på kalde dager
Bruker du vedmaskin eller andre redskaper med egen hydraulikk i streng kulde, bør du vurdere varmeelement i oljetanken. Det kan gi kjappere hydraulikk og mindre slitasje på hydraulikksystemet.

– Jag hatar sten!
Elhos heilhydrauliske steinplukkar er ganske spesiell. Så har da også utviklingssjefen sine grunnar til å legge ekstra flid i maskina. Han er ikkje veldig glad i stein.

Stor kapasitet på små jorder
Selv om maisarealene rundt Stavanger er begrenset, står det ikke på utstyret når entreprenør Steinar Kolnes skal snitte mais.

BG prøvekjører: Claas Avero 240

Bedre Gardsdrift har i høst prøvekjørt modeller fra de mest solgte skurtreskerseriene fra Massey Ferguson, New Holland, Claas og John Deere.

Claas Avero 240 med teknikk fra de store
Claas Avero er en liten tresker sett med dagens øyne. Men den er full av teknologi fra større Claas-modeller. I følge eierne fungerer denne teknologien utmerket gjennom vått og tørt.

Verksted og vedlikehold

Sjekk kaldstarten!
Det finnes både automatiske og manuelle kaldstartløsninger. Her er en oversikt over systemene. Er du sikker på hva din motor har, les instruksjonsboka og ta en sjekk!

Bygg og i-mek

Fra fjøs til potetlager
Et åtti år gammelt fjøs har fått nytt liv som moderne potetlager.

Planteproduksjon

30 år med mais
I gode år gir maisåkrene til Martin Jørpeland inntil 1800 kilo tørrstoff pr. dekar. Han oppfordrer bønder med egnet jord og interesse for planteproduksjon til å prøve.

Gardsdrift

Inspirerende å være by-bonde
Martin Jørpeland har 800 dekar dyrkamark og 280 storfe innenfor Stavangers bygrense. Han synes livet som by-bonde er inspirerende og uproblematisk, men kyrne forsvinner når kubeitet blir boligfelt.

Produserer mat mellom OL-ringene
Midt mellom byen og hoppbakkene produserer en standhaftig bonde matkorn. Å drive slik drar opp noen perspektiver.

Lover og regler

Melkekyr på beite er mulig!
Det finnes praktiske løsninger slik at flere norske melkekyr kan komme ut og smake grønt gras i sommermånedene. Luftegårder er ikke noe alternativ til beite.

Truer med trekk
Brudd på mosjons- og beitekravet kan gi trekk i produksjonstilskuddet, opplyser Mattilsynet.

Traktoroversikten 2017

Meir interessant enn på lenge
John Deere 5R, MF 4700 og 5700, mange andre nye modellar og ikkje minst nye importørar og forhandlarnett. 2017 har mykje interessant å by på.

Forskning og forsøk

Forskerspirer vil redde rådyrkalver
Fire tolvåringer vil ta i bruk moderne teknologi for å hindre at tusenvis av rådyrkalver blir drept av slåmaskiner hvert år.

Messe: Agrovisjon 2016, del 2

– Gode greier!
Flere sider med nyheter fra Agrovisjon i Stavanger.

Messe: Eima 2016

Støtdemping i toppstaget
Eima er ikke stedet for de store nyhetslanseringene. Her er det de små og enkle tingene som dominerer. En av de små praktiske nyhetene er hydraulisk toppstag med støtdemping.
Her finner du flere sider med nyheter.

Innhold 2016

Oversikt over innholdet i alle årets utgivelser - inndelt etter tema.

Veteranen

F.O. Beijers 20 hk
Månedens veteran er en totaktet glødehodemotor. Topplokket må derfor forvarmes med en blåselampe i 10-12 minutter før motoren sveives i gang med håndkraft.

Avskjedshilsen fra redaktøren

Takk for meg!
Etter 10 år i Bedre Gardsdrift, hvorav de sju siste som redaktør, overlater jeg nå førerplassen til en annen. Jeg kan se tilbake på mange kjekke år med prøvekjøringer, utstillinger og ikke minst møter med flotte og dyktige bønder. Men før jeg setter mitt endelige punktum, skal jeg ordne livstidsabonnement på Bedre Gardsdrift. For sjøl om jeg forlater landbruket, må jeg sikre meg min månedlige dose med jordnær og nyttig landbruksteknikk til evig tid!
Hilsen Magnus Østby

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Betill julegave-abonnement på Bedre Gardsdrift her

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Betill julegave-abonnement på Bedre Gardsdrift her

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS